BRATISLAVA - Včera sa objavila informácia, že prísada Juwim, ktorá sa pridávala do jogurtov a syrov, je výrobkom z hovädzej krvi, a teda môže byť potenciálnym zdrojom nákazy choroby šialených kráv. Podľa zistených informácií sa Juwim u nás už nevyrába a nepoužívajú ho už ani mliekarne.
„Ja ho už nevyrábam,“ povedal riaditeľ firmy Evax z Ladomírova v okrese Snina Michal Šípa, ktorá mala licenciu na výrobu Juwimu. „Prestal som koncom novembra, pretože som nemal istotu, či môžem zaručiť jeho bezpečnosť.“ Podľa Šípa sa inde na Slovensku Juwim už nevyrába.
Riaditeľ Tvrdošínskej mliekarne Dušan Staňák pripustil, že s používaním Juwimu začali približne pred dvoma-troma rokmi, ale od decembra ho do mliečnych výrobkov už nepridávajú. Dodal však, že technológia získavania Juwimu je bezpečná a extrakt schválilo ministerstvo zdravotníctva. V Česku vraj pridávali Juwim aj do džúsov pre deti.
Zvolenská mliekareň Wittmann a syn Juwim nepoužíva a nikdy ani nepoužívala. Podľa výrobno-technického námestníka Zdena Ferienčíka najväčší boom používania extraktu Juwim bol asi pred piatimi rokmi, ale zvolenskí mliekari tvrdia, že ho do mliečnych výrobkov netreba pridávať. Rovnaký názor majú aj v Krupinskej mliekarni, kde „žiadne cudzorodé látky nepridávajú“.
Juwim pridávali do jedného druhu smotanových jogurtov aj v žilinskej mliekarni Laktis. Od začiatku tohto roka to však už nerobia. Problémom je, že sa ešte používajú zásoby téglikov, kde je táto zložka uvedená, na nových obaloch sa však už neobjavuje.
Viaceré ďalšie mliekarne informovali, že postupne prestávajú prípravok používať, ich dôvody sú však skôr marketingové.
Výskyt krvi v mliečnom výrobku totiž vyvoláva u konzumentov nevôľu.
(wm, suš, aha)