SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Veterníky boli pravdepodobne príčinou salmonelózy, ktorá v uplynulých dňoch vypukla na Spiši. Ako sme sa dozvedeli od riaditeľky Štátneho zdravotného ústavu v Spišskej Novej Vsi Eleny Gajdošovej, z okresov Gelnica a Spišská Nová Ves bolo nahlásených 37 prípadov salmonelózy. Všetci postihnutí konzumovali rovnaký druh cukrárenských výrobkov.
Štátnemu zdravotnému ústavu sa zatiaľ nepodarilo zaistiť odber vzoriek podozrivých výrobkov na mikrobiologické vyšetrenie, zákusky totiž boli rozdistribuované do obchodov.
Ochorenie sa vyskytlo vo všetkých vekových kategóriách, ale prevažne u ľudí nad 60 rokov.
„V podozrivej cukrárenskej výrobni sme vyšetrili stery z prostredia. Zamestnancom sme nariadili podrobiť sa lekárskej kontrole s mikrobiologickým vyšetrením. Všetko výsledky boli negatívne,“ hovorí Gajdošová. Prevádzka cukrárenskej výroby, odkiaľ do obchodného obehu putovali spomínané veterníky, je momentálne na základe rozhodnutia štátneho okresného hygienika zatvorená.
Výskyt črevných ochorení je v lete vyšší. Ako povedala hygienička, najvážnejším rizikom je používanie surových vajec pri príprave jedál a výrobkov. Potravinami, ktoré najčastejšie spôsobujú ochorenia, sú krémy do zákuskov s pridaním surového vajíčka a doma pripravená majonéza.
Ochorením na salmonelózu trpia častejšie deti alebo ako v tomto prípade starší ľudia so zníženou odolnosťou.
JOZEF MAKO