
Nitrianska kafiléria N-Adova spracúva uhynuté zvieratá a ako jediná na Slovensku zneškodňuje špecifický rizikový materiál, teda materiál s potenciálnym rizikom BSE. Zahŕňa časti hovädzieho dobytka, ktoré nemožno použiť v potravinárstve ako hlavu, chrbticu, miechu, mandle či črevá. Kafiléria denne spracuje od 100 do 130 ton živočíšneho odpadu a po Nitre sa z nej šíri prenikavý zápach. Znepríjemňuje život najmä obyvateľom mestskej časti Dolné Krškany, kde je kafiléria umiestnená. Vietor ho však roznáša po celej Nitre. Na úradoch sa proti zápachu zo spracovávania živočíšneho odpadu hromadia sťažnosti. „Nie všetky miesta v kafilérii sú napojené na čistiace zariadenie. Najneskôr do 1. januára 2005, však musia byť na čistiace zariadenie napojené všetky miesta. Bude to vyžadovať legislatíva,“ hovorí Edita Maňová z odboru životného prostredia Okresného úradu v Nitre. Mestská časť Dolné Krškany žiada obmedzenie až postupné zrušenie prevádzky kafilérie. To však môže iba krajský úrad, aj to len vtedy, ak fabrika poruší niektorú z podmienok zákona. Povedzme, ak prekročí emisné limity. Tie sú merateľné a N-Adova ich dodržiava. (bej) FOTO SME – JANA BEŇOVÁ
Mäsové problémy zasiahli aj obchod medzi Slovenskom a Českom. Po hovädzej vojne – vzájomnom zákaze dovozu hovädziny začiatkom tohto roka, prišla na rad hydina. Slovensko, až na pár preverených fariem, zastavilo dovoz českej hydiny. Dôvodom je nadmerný výkrm českých kurčiat antibiotikami. Pridávať hydine antibiotiká je u nás i v Európskej únii povolené, len kým sú kuriatka malé. V Čechách ale kŕmia antibiotikami kurčatá až do konca.
Slovenská hydina sa do Čiech normálne vyvážala až do minulého týždňa. Česi zakázali dovoz hydiny z únie, lebo sa obávali pridávaných hovädzích proteínov. Do režimu niekoľkodňových karantén prvýkrát zaradili aj Slovensko, hoci našich kurčiat sa tento problém netýka. Celkom tak znemožnili vývoz slovenských čerstvých kurčiat na český trh.
Slovenskí veterinári za týmto opatrením vidia snahu Čechov chrániť svoj trh aj pred našimi vývozmi. Slovensko preto prijalo odvetný krok – karanténne kontroly pre české kurčatá, ktorých sa k nám dováža obmedzený počet.
Už dlhšie sa k nám nesmie dovážať ani české bravčové – tamojšie ošípané sú prikrmované mäsovokostnými múčkami z neoddelených hovädzích zvyškov, čo u nás nie je dovolené.
Nedostatok mäsa by u nás pre zákazy nemal hroziť. Podľa veterinárov je v našich skladoch dosť prebytkov.
(ru)