Nitra 12. júla (TASR) - Analýza spôsobu stravovania učiteľov, ktorú v týchto dňoch realizovala kancelária Floraporadne a Štátny zdravotný ústav v Nitre, odhalila viaceré nedostatky v životospráve a v stravovacích návykov respondentov. Vyšetrení sa zúčastnilo asi 80 pedagógov základného školstva. Odborníci im merali obsah cholesterolu v krvi, krvný tlak a prítomnosť tuku. Priemerný vek učiteľov bol približne 44 rokov, pričom u takmer 60 percent z nich zistili merania zvýšené hodnoty cholesterolu. Zvýšený krvný tlak malo 9 percent vyšetrovaných a asi polovica z nich vykazovala nadváhu. Na príčiny nepriaznivých výsledkov upozornili výskumníkov popri inom fakty, že 74 učiteľov trpí stresmi a viac ako 30 percent z nich fajčí. Alarmujúce sú aj výsledky prieskumu stravovacích návykov. Až 80 percent opýtaných uviedlo, že niekoľkokrát týždenne konzumuje údeniny, ovocie a zeleninu má na tanieri pravidelne iba 60 percent. Približne 34 percent konzumuje živočíšne maslo. Necelých 40 percent opýtaných zaraďuje do svojho jedálneho lístka aspoň raz týždenne ryby a syry konzumuje denne iba 25 percent účastníkov prieskumu.
"V podobných výskumoch v radoch učiteľov budeme pokračovať. Sú to práve pedagógovia, ktorí by mali osvetou, výchovou, ale i osobným príkladom vychovávať mládež k ovládaniu a dodržiavaniu zásad správnej životosprávy. Všetkým dobrovoľným účastníkom prieskumu sme poskytli poradenstvo a individuálne rady o životospráve a stravovaní," uviedla dnes pre TASR k výsledkom zaujímavého prieskumu Emília Sobotková zo Štátneho zdravotného ústavu v Nitre.
*fn som NNNN