zajedzme si: Cvikla inak

Cvikla má svoj pôvod v Stredomorí, udomácnila sa však aj na slovenských stoloch. Väčšinou ako sterilizovaná príloha k mäsu a ryži. Populárna je aj vylisovaná cviklová šťava, ktorej sa prisudzujú až zázračné účinky pri liečbe onkologických ochorení. Iste,

nie je všemocná, isté ale je, že cvikla je zdravá. A dá sa využiť na množstvo spôsobov.

Vinegret

200 g cvikly, 200 g varených zemiakov, 2 nakladané uhorky, 40 g kyslej kapusty, 80 g cibule, 30 g slnečnicového oleja, 1 lyžica horčice, ocot, 1 lyžička cukru, čierne korenie, petržlenová vňať, soľ.

Cviklu umyjeme, zalejeme horúcou vodou a uvaríme do mäkka. Vychladnutú cviklu olúpeme a pokrájame na drobné kocky. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, uhorky, nadrobno posekanú cibuľu a kapustu. Primiešame olej, korenie, cukor, soľ, petržlenovú vňať a trochu vody. Necháme dobre vychladnúť v chladničke. Ako obmenu možno pridať nakrájané jablká, šunku, kyslé ryby či údené mäso.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pikantná cvikla

300 g bielej reďkovky, 150 g cvikly, 100 g smotany, mleté biele korenie, pažítka a soľ.

Cviklu umyjeme a uvaríme do polomäkka. Necháme vychladnúť a postrúhame. Bielu reďkovku ošúpeme, postrúhame a zmiešame s cviklou. Zalejeme smotanou, do ktorej sme pridali soľ, korenie a pažítku. Premiešame a necháme poriadne vychladnúť.

Zemiakový šalát s cviklou

400 g v šupke uvarených zemiakov, 90 g cibule, 200 g zelenej fazuľky, 100 g cvikly, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice octu, 1 lyžica bieleho vína, mleté biele korenie, soľ a petržlenová vňať.

Umytú a ošúpanú cviklu uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Fazuľku krátko povaríme a vychladnutú pokrájame na kúsky. Zemiaky a cviklu pokrájame na rezančeky, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, fazuľku, petržlenovú vňať a posolíme. Zalejeme zálievkou z vína, octu, oleja a opatrne premiešame. Podávame dobre vychladené. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 341
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 902
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 689
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 181
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 698
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 300
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 707
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 604
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu