nie je všemocná, isté ale je, že cvikla je zdravá. A dá sa využiť na množstvo spôsobov.
Vinegret
200 g cvikly, 200 g varených zemiakov, 2 nakladané uhorky, 40 g kyslej kapusty, 80 g cibule, 30 g slnečnicového oleja, 1 lyžica horčice, ocot, 1 lyžička cukru, čierne korenie, petržlenová vňať, soľ.
Cviklu umyjeme, zalejeme horúcou vodou a uvaríme do mäkka. Vychladnutú cviklu olúpeme a pokrájame na drobné kocky. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, uhorky, nadrobno posekanú cibuľu a kapustu. Primiešame olej, korenie, cukor, soľ, petržlenovú vňať a trochu vody. Necháme dobre vychladnúť v chladničke. Ako obmenu možno pridať nakrájané jablká, šunku, kyslé ryby či údené mäso.
Pikantná cvikla
300 g bielej reďkovky, 150 g cvikly, 100 g smotany, mleté biele korenie, pažítka a soľ.
Cviklu umyjeme a uvaríme do polomäkka. Necháme vychladnúť a postrúhame. Bielu reďkovku ošúpeme, postrúhame a zmiešame s cviklou. Zalejeme smotanou, do ktorej sme pridali soľ, korenie a pažítku. Premiešame a necháme poriadne vychladnúť.
Zemiakový šalát s cviklou
400 g v šupke uvarených zemiakov, 90 g cibule, 200 g zelenej fazuľky, 100 g cvikly, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžice octu, 1 lyžica bieleho vína, mleté biele korenie, soľ a petržlenová vňať.
Umytú a ošúpanú cviklu uvaríme do mäkka a necháme vychladnúť. Fazuľku krátko povaríme a vychladnutú pokrájame na kúsky. Zemiaky a cviklu pokrájame na rezančeky, pridáme nadrobno posekanú cibuľu, fazuľku, petržlenovú vňať a posolíme. Zalejeme zálievkou z vína, octu, oleja a opatrne premiešame. Podávame dobre vychladené. (bd)