Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Teraz sa pália najmä slivky a jablká

V okolí Žiliny je päť páleníc – v Gbeľanoch, Šuji, Hliníku pri Bytči, v Nesluši na Kysuciach a v Turčianskom Svätom Michale.

V Šuji začali sezónu hruškami, ktoré sú najcitlivejšie na prekvasenie. Podobne je to s malinami a čerešňami, po nich nasledujú jablká, slivky, prípadne trnky.

Za rok pretečie cez pálenicu v Šuji 1500 až 2000 litrov hruškovice, jablkovice, slivovice či trnkovice. „Všetko závisí od kvality kvasu. Do kotla sa ho zmestí 250 litrov, niekto z neho napáli 15 litrov, druhý aj tridsať. Do kvasu patrí len dobré a zdravé ovocie,“ hovorí Jozef Paulini zo šujskej pálenice.

V Šuji objavili aj studničky s kvalitnou vodou, ktorou sa môže silnejšia pálenka riediť bez destilácie na požadované percento. Podľa gurmánov totiž destilovaná voda kazí chuť výsledného produktu.

Skryť Vypnúť reklamu

Už tridsať rokov je v okolí preslávená pálenica v Gbeľanoch, ktorá patrí tamojšiemu družstvu.

Zákazníci sem chodia až z Oravy. Od októbra do mája je pec rozpálená dňom-nocou, za jeden deň vypália 4500 až 5000 litrov kvasu. „Momentálne pálime hlavne slivky a jablká,“ vraví vedúci pálenice Rudolf Mravec.

Na vylepšenie kvasu vraj existujú rôzne recepty. Vhodné je pridať cukor alebo cukrovú vodu, najmä do jabĺk sa má pridať za lopatku vápna – sťahuje kyslosť.

V Gbeľanoch podkurujú drevom, najlepšie je mäkké smrekové. Na jednu várku, čo je približne 250 litrov kvasu, sa ho spotrebuje asi kubický meter. Niektoré pálenice sa modernizujú, prechádzajú na plynové kúrenie. Starí štamgasti sú však nespokojní, vraj na plyne kvas prihára.

Mnohí sa spoliehajú aj na čierne pálenice, teda také, ktoré nemajú povolenie na výrobu alkoholu.

Skryť Vypnúť reklamu

ANDREA HARMANOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Pomáhajte čítaním
  1. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  2. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  3. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  4. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  6. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  7. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  8. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  9. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  10. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 159
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 194
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 698
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 035
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 586
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 393
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 10 575
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 531
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 517
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 426
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu