Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Teraz sa pália najmä slivky a jablká

V okolí Žiliny je päť páleníc – v Gbeľanoch, Šuji, Hliníku pri Bytči, v Nesluši na Kysuciach a v Turčianskom Svätom Michale.

V Šuji začali sezónu hruškami, ktoré sú najcitlivejšie na prekvasenie. Podobne je to s malinami a čerešňami, po nich nasledujú jablká, slivky, prípadne trnky.

Za rok pretečie cez pálenicu v Šuji 1500 až 2000 litrov hruškovice, jablkovice, slivovice či trnkovice. „Všetko závisí od kvality kvasu. Do kotla sa ho zmestí 250 litrov, niekto z neho napáli 15 litrov, druhý aj tridsať. Do kvasu patrí len dobré a zdravé ovocie,“ hovorí Jozef Paulini zo šujskej pálenice.

V Šuji objavili aj studničky s kvalitnou vodou, ktorou sa môže silnejšia pálenka riediť bez destilácie na požadované percento. Podľa gurmánov totiž destilovaná voda kazí chuť výsledného produktu.

Skryť Vypnúť reklamu

Už tridsať rokov je v okolí preslávená pálenica v Gbeľanoch, ktorá patrí tamojšiemu družstvu.

Zákazníci sem chodia až z Oravy. Od októbra do mája je pec rozpálená dňom-nocou, za jeden deň vypália 4500 až 5000 litrov kvasu. „Momentálne pálime hlavne slivky a jablká,“ vraví vedúci pálenice Rudolf Mravec.

Na vylepšenie kvasu vraj existujú rôzne recepty. Vhodné je pridať cukor alebo cukrovú vodu, najmä do jabĺk sa má pridať za lopatku vápna – sťahuje kyslosť.

V Gbeľanoch podkurujú drevom, najlepšie je mäkké smrekové. Na jednu várku, čo je približne 250 litrov kvasu, sa ho spotrebuje asi kubický meter. Niektoré pálenice sa modernizujú, prechádzajú na plynové kúrenie. Starí štamgasti sú však nespokojní, vraj na plyne kvas prihára.

Mnohí sa spoliehajú aj na čierne pálenice, teda také, ktoré nemajú povolenie na výrobu alkoholu.

Skryť Vypnúť reklamu

ANDREA HARMANOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  4. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 079
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 098
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 890
  4. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 777
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 573
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 355
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 910
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 840
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 275
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 369
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu