
Na majstrovstvách v Terchovej sa zúčastnil aj austrálsky Slovák Jozef Cerovský z Perthu (v strede). FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
Vlaňajší víťaz, rodinné družstvo Bienskych, skončilo až na siedmom mieste. Z 26 družstiev sa podarilo halušky najrýchlejšie uvariť a zjesť tímu Fittich z Banskej Bystrice s výsledným časom 15,27 minúty. Iba o 4 stotiny sekundy pomalšie bolo družstvo Jána Vávru, aj keď predpísané tri litre halušiek zjedli za 43 sekúnd. Jedáci sa na majstrovstvá pripravujú už niekoľko týždňov vopred.
Na tohtoročnom šampionáte sa už tradične objavili aj zahraničné družstvá. Okrem dvoch českých tímov pútal pozornosť najmä niekdajší bodyguard a majster v kickboxe, austrálsky Slovák Jozef Cerovský z Perthu. „Milujem Slovensko, nemohol som obísť tieto majstrovstvá. V Austrálii nemáme bryndzu, tak si ju doma robievam sám. Chuťou sa podobá, ale iba pravá slovenská spieva.“ Cerovský, ktorý už 18 rokov žije v Austrálii, na výrobu svojej bryndze používa syry Feta a Philadelphia, smotanu a soľ. Údajne, keď zmes trochu postojí, pripomína bryndzu.
V Tureckej sa neočakávane objavil aj podpredseda vlády Ivan Mikloš s poslancom Jánom Rusnákom. Družstvo s tričkami SDKÚ za víťazmi zaostalo o takmer 13 minút a obsadilo 15. miesto. Mikloš priznal, že vôbec nevie variť a celý čas sa snažil aspoň prikladať do piecky. Aj keď sa po zjedení halušiek snažil usmievať, nebolo mu všetko jedno.
Takmer tritisíc ľudí, ktorí prišli v sobotu do Tureckej, mali možnosť vidieť aj tradičnú súťaž o najťažšieho muža a najľahšiu ženu. Neprehliadnuteľná bola bezkonkurenčná váha Vladimíra Čupku - 197,5 kilogramu, ale aj mušia hmotnosť Zuzany Pančíkovej, ktorá bola ľahšia o takmer 160 kilogramov.
Majstrovstvá sveta v Tureckej vymyslel v roku 1995 miestny nadšenec Světlan Turčan, ktorý si nápad spolu s logom nechal zaregistrovať na patentovom úrade.
DANIEL VRAŽDA