Bratislava 30. júna (TASR) - Slovensko môže po svojom vstupe do Európskej únie (EÚ) a následnom zavedení jej poľnohospodárskych politík do praxe očakávať zvýšenie výdavkov obyvateľstva na potraviny zhruba o 8 %. Negatívny dopad na spotrebiteľa z titulu zvýšenia cien základných poľnohospodárskych komodít je možné vyčísliť na asi 12 miliárd Sk.
Uvádza sa to v štúdii skupiny expertov Svetovej banky (SB) pojednávajúcej o dosahoch integračného procesu na slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo s tým, že pre samotných roľníkov zavedenie princípov spoločnej agrárnej politiky únie prinesie naopak významné príjmové výhody. Vyplatením priamych dotačných platieb v plnej výške, ako ich dostávajú aj farmári z členských krajín, totiž slovenský agrosektor získa 11 miliárd Sk navyše. Zámery EÚ však pre prvé roky po začlenení kandidátskych krajín zatiaľ hovoria len o čiastočnom vyplácaní priamych platieb. Tuzemský agrosektor by mal napriek tomu hneď prvý rok zo spoločného rozpočtu únie dostať minimálne 4 miliardy Sk.
Najvyšší nárast cien môžu slovenskí spotrebitelia podľa SB očakávať pri cukre (asi o 21 %), pri mlieku a mliečnych výrobkoch o 18 % a obilninách a cestovinách o 12 %. Naopak, pri zemiakoch sa očakáva pokles na asi polovičné ceny. Zdražovanie potravín po zavedení poľnohospodárskych politík EÚ pritom spôsobí zníženie reálnych príjmov obyvateľstva SR o asi 1,4 %.
V súvislosti s očakávaným zvyšovaním príjmov poľnohospodárov po vstupe do EÚ experti SB zatiaľ SR radia, aby do termínu začlenenia z vlastných rozpočtových zdrojov nezvyšovala súčasnú úroveň podpôr agrosektoru. Tým sa má zabezpečiť dostatočný tlak na ukončenie potrebných reforiem. Jednostranné prijatie pravidiel EÚ ešte pred vstupom by terajšie výdavky SR na poľnovýrobu ihneď navýšilo o viac ako 400 miliónov Sk ročne. Išlo by pritom hlavne o nutnosť preplácania exportných náhrad platných v únii.
* iha zll