zajedzme si

V horúčavách, ktoré trápia Európanov, priveľmi jesť nechutí. A ak, tak ľahké zeleninové jedlá. My vám dnes dáme dva typy na baklažánové špecialitky. Kým si však vezmete do ruky varešku, možno vás bude zaujímať zopár faktov o tejto tmavofialovej zelenine.

Napríklad, že do Európy sa dostala v 9. storočí z Afriky a Ázie. Najprv ju pestovali Taliani a Španieli, potom Francúzi a na prelome 18. a 19. storočia sa začala objavovať aj na maďarských nížinách. Okrem Európanov ju milujú aj Číňania, Japonci a Indovia. Baklažán má málo kalórií, preto je vhodný pri diétach. Netreba ho šúpať, šupka obsahuje vitamíny a aromatické látky. Staršie plody však môžu byť horké. Vtedy ich nakrájame na tenké krúžky, posolíme a necháme „vypotiť“. Potom ich umyjeme a vložíme do osolenej vody, aby nestmavli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Baklažány na surovo

Tento recept je vhodný pre tých, ktorí chcú odtučňovať. Baklažány umyjeme, ošúpeme a rozrežeme na dve polovice. Odstránime semená a dužinu najemno postrúhame. Zmes pokvapkáme citrónovou šťavou. Zalejeme olivovým alebo slnečnicovým olejom s troškou octu. Posypeme posekaným kôprom a podľa chutí pridáme soľ a lisovaný cesnak. Hotový šalát necháme dobre vychladnúť v chladničke.

„Zlé jedlo“

1 väčší baklažán, 300 g cukiny, 200 g červenej papriky, 400 g rajčiakov, 90 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 50 g tvrdého syra, olivový alebo slnečnicový olej, bazalka, rozmarín, čierne korenie a soľ.

Kto si na jedálnom lístku s obľubou objednáva francúzsku špecialitu ratatouille, možno ani nevie, že v preklade to znamená „zlé jedlo“. Pôvodne to bol pokrm francúzskych cigánov, no prisvojila si ho provensálska kuchyňa. A čo naň potrebujeme?

SkryťVypnúť reklamu

Baklažán a cukiny umyjeme, ošúpeme a pokrájame na väčšie kocky. Papriku pokrájame na pásiky. Rajčiny na chvíľu ponoríme do vriacej vody, potom ich ošúpeme a nakrájame na mesiačiky. Na oleji speníme cibuľku a pridáme nakrájanú zeleninu a cesnak rozotrený so soľou. Vmiešame koreniny, podľa chuti posolíme, podlejeme troškou vody a pomaly dusíme na miernom ohni. Zhruba po pol hodine pridáme paradajky a ešte chvíľu dusíme. Hotové jedlo posypeme syrom. Iný variant káže popražiť cibuľku, premiešať ju so zeleninou a koreninami, vložiť do ohňovzdornej misy vymastenej olejom a odkrytú zmes piecť v mierne teplej rúre asi 35 minút. (bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 446
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 085
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 696
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 631
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 042
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 939
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 722
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 577
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu