
FOTO – TASR
BRATISLAVA – Na Slovensku sa ekologické potraviny pestujú zatiaľ len na 2,3 percenta poľnohospodárskej pôdy. Ekologicky vypestovaná pšenica, ovocie, zelenina a ďalšie produkty sú už dnes dôležitým vývozným tovarom, ich význam stúpne po našom vstupe na spoločný trh Európskej únie.
„Základnou požiadavkou pri výrobe ekologických potravín je vylúčenie akýchkoľvek prípravkov na ochranu rastlín, pesticídov, priemyselných hnojív, antibiotík alebo stimulátorov rastu,“ povedal riaditeľ Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho Pavel Filkorn.
Parlament včera schválil novelu zákona o ekologickom poľnohospodárstve a výrobe biopotravín. Systém ich produkcie bude porovnateľný s európskymi normami.
Na kvalitu potravín, ktoré sú označené ako bio, ekologické alebo organické, sa vo vyspelých krajinách prísne dbá. Hoci sú niekoľkonásobne drahšie ako potraviny vyrobené s použitím umelých látok, vo vyspelých krajinách je stále viac ľudí, ktorí im dávajú prednosť. Prispelo k tomu najmä množstvo afér s nebezpečnými látkami v hydine, mäse a ďalších potravinách.
„Potravina musí byť vyprodukovaná len s použitím prírodných látok a postupov. Je to zásada trvalej udržateľnosti, chráni sa životné prostredie a ľudské zdravie,“ hovorí Filkorn.
Na Slovensku sa už v malom množstve dorába ekologické mlieko, vajcia, existuje ekosad a ekovinohrad. Zatiaľ sú to prevádzky s miestnym významom. Najviac Slovensko vyprodukuje ekologickej pešnice. „Až 95 percent tejto produkcie už vyvážame,“ povedal Filkorn. Hovorí, že našou snahou je, aby sa v priebehu nasledujúcich piatich rokov zvýšil podiel poľnohospodárskej pôdy obrábanej ekologicky čistým spôsobom aspoň na 5 percent.
Parlament včera schválil aj dva ďalšie eurozákony v oblasti poľnohospodárstva – novelu zákona o odrodách a osivách a novelu zákona o vinohradníctve a vinárstve. „Zákon stanovuje pre slovenské vinohradníctvo orientáciu na kvaltiné vína, ktoré majú šancu obstáť na európskom trhu vína, kde je celkovo vína prebytok,“ povedal Filkorn.
Európska únia presne stanoví maximálnu plochu vinohradov a nový zákon bude vytvárať tlak na pestovateľov, aby pestovali najkvalitnejšie odrody. (mar)