Jahody sú nielen lahodné, ale predstavujú aj skutočných pomocníkov pre naše zdravie, pokožku a postavu. Obsahujú viac vitamínu C ako citróny a pomaranče, brzdia apetít (preto nám nezaškodí za hrsť jahôd pred hlavným jedlom) a na 100 gramov obsahujú iba 23 kalórií.
Jahody majú protizápalové a antibakteriálne účinky, znižujú krvný tlak aj hladinu cholesterolu, pomáhajú predchádzať artérioskleróze, trombózam a infarktu, zaháňajú únavu a zvyšujú počet červených krviniek. Ak chceme z ich liečivých vlastností načerpať čo najviac, mali by sme si jahody zbierať sami a čo najrýchlejšie ich jesť, pretože už päť hodín po zbere sila liečivých látok postupne slabne.
Jahodová kúra
Opakované ovocné dni, počas ktorých zjeme výlučne 1,5 až 2 kilogramy jahôd, povzbudzujú látkovú výmenu a zbavujú telo prebytočného množstva vody. Za tento účinok vďačia jahody vysokému obsahu kyseliny asparagínovej, ktorý je dvakrát vyšší ako v špargli.
Správne skladovanie
Až deväťdesiat percent jahôd tvorí voda, preto veľmi rýchlo podliehajú skaze. Z tohto dôvodu by sme ich mali skonzumovať čo najrýchlejšie a dbať, aby v chladničke pri teplote 2 – 6 stupňov Celzia neostali dlhšie ako dva dni. Pri teplote 0 – 2 stupne vydržia až päť dní. Pred čistením treba jahody dôkladne umyť v studenej vode, pretože sa na nich usádza prach.
Jahody umývame tak, že ich stopkou vložíme do nádoby s vodou a potom nádobou zľahka pohybujeme – prudký prúd vody by mohol jemné ovocie poškodiť. Zelenú stopku odstraňujeme až po umytí, inak sa otvormi do ovocia naberie voda.
Zmrazené jahody vydržia až desať mesiacov Musíme však počítať s tým, že stratia časť farby aj jedinečnú chuť. (tom)