Ako nás informovala riaditeľka Štátneho zdravotného ústavu v Martine Danica Ševčovičová, v relatívne krátkom čase sa im podarilo so salmonelózou vyrovnať a v tomto týždni už nezaznamenali nové prípady. Najviac ochorení mali na prelome mája a júna, ale aj v prvých júnových dňoch. Išlo hlavne o stravníkov z dvoch martinských podnikov. Tí mali zabezpečené takzvané náhradné stravovanie.
Postupne epidemiológovia zistili viac ako 150 prípadov ochorenia. Laboratórne výsledky ukázali, že v jednom prípade bola pôvodcom voda, v ďalšom spôsobila zažívacie problémy strava. „Okamžite sme začali s protiepidemiologickými opatreniami a podarilo sa nám výskyt ochorenia zastaviť. Museli sme pristúpiť aj k nepopulárnym opatreniam a kuchyne s výdajňami stravy uzavrieť,“ konštatuje D. Ševčovičová. Opätovne ich budú môcť prevádzkovatelia otvoriť až po kompletnej previerke, kde musia splniť všetky požadované hygienické štandardy. Jednu z kuchýň pravdepodobne budú môcť otvoriť už na budúci týždeň. (eta)