Na festivale kumštu a remesla nesmeli chýbať párance

Jedna z najkrajších pamiatok Banskej Štiavnice – Starý zámok sa v týchto dňoch vrátil o niekoľko desaťročí, možno storočí nazad. Na jeho nádvoriach si rozložili svoje remeselné stánky kováči, košikári, tkalo sa tam plátno, vyrábal papier.


FOTO SME – JÁN KROŠLÁK



O podujatie, ktoré organizuje Iniciatíva za živé mesto a Slovenské banské múzeum, je už tradične veľký záujem. Dôvodom je atmosféra, ktorá dokáže predovšetkým mladšie vekové kategórie vrátiť do obdobia, ktoré si už ani nedokážu poriadne predstaviť. Na nádvorí sa stretávali s mešťanmi – waldbürgermi, rytiermi, strelcami, šermiarmi, utekali spod dosahu hrozivého kata vo veži, nazvanej príznačne Himmelreich, alebo sa bavili so skutočným štiavnickým Náckom či bábkovým divadlom Antona Anderleho. Ktorékoľvek z remesiel si mohli návštevníci vyskúšať sami. Záujem bol aj o javorové husle Juraja Čambora, hudobné nástroje Tibora Kablíčka z Cinobane či o nádherné rytecké práce študentov Stredného odborného učilišťa strojárskeho v Hodruši-Hámroch. Učilište sa vrátilo k pôvodným umeleckým profesiám v roku 1991 a vypláca sa mu to.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

A keďže láska k umeniu ide tiež cez žalúdok, nechýbalo ani obľúbené jedlo festivalu, na ktoré sa mnohí návštevníci tešia celý rok. Párance sú krajovou špecialitou žien z Pukanca, ktoré ich varia priamo na mieste. Vychýrené kuchárske trio Struhárová, Zorvanová a Foltánová napriek neuveriteľnému teplu pri hrncoch ukazovalo, prečo je toto jedlo také obľúbené a prečo ho pôvodne začali variť chlapi, ktorí pracovali v horách.

Hlavným dôvodom je, že pri robote sa zašpiní minimum hrncov, ktoré chlapi v hore nemali kde umývať. No nielen to. Veľký kus cesta sa vypracuje z vody, múky a soli, a ako bolo na kuchárkach vidieť, vymiesiť takéto cesto je drina aj pre chlapa. Cesto sa potom vyvaľká a kusy sa párajú podobne ako látka. Uvarené párance sa posypú zemiakmi uvarenými v pahrebe, maslom alebo tvarohom. Z vody, v ktorej sa párance varili, pripravovali chlapi ešte polievku. Stačilo pridať trocha masla či masti. Žalúdok našich predkov nebol rozmaznaný.

SkryťVypnúť reklamu

KVETA FAJČÍKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 348
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 922
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 158
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 813
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 174
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 688
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu