Špargľový čas

Je čas čerstvej špargle, treba tu rýchlo využiť. Najdelikátnejšia je iba uvarená v pare. Vodu možno osoliť a špargľu nechať stáť v pare na stojato, zviazanú do zväzkov. Zvlášť varíme zelenú a zvlášť bielu šargľu, potom ich na tanieri pomiešame, polejeme .

Je čas čerstvej špargle, treba tu rýchlo využiť. Najdelikátnejšia je iba uvarená v pare. Vodu možno osoliť a špargľu nechať stáť v pare na stojato, zviazanú do zväzkov. Zvlášť varíme zelenú a zvlášť bielu šargľu, potom ich na tanieri pomiešame, polejeme rozpusteným maslom a posypeme pažítkou. Väčší labužníci si ju môžu posypať opraženou strúhankou alebo pomletými či podrvenými „kornflejkmi“. Výborná je aj špargľová polievka. Špargľu uvaríme v osolenej vode. Potom ju rozmixujeme s vodou, kde sa varila (ak je vody veľa, zlejeme ju, aby zostali asi 0,3 – 0,4 l na viazaničku), pridáme biele korenie (do zelenej špargle zelené), štipku muškátového oriešku. Potom vmiešame podľa chuti sójové mlieko a polievku posypeme pažítkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

A nakoniec ešte jeden typ na ľahkú večeru, ktorá výborne chutí s bielym chlebom a ľahkým bielym vínom.

Špargľový nákyp

75 g očistenej čerstvej špargle, 150 ml vody, 1,5 čajovej lyžičky prášku agar-agar (vegetariánska obdoba želatíny), 250 ml kyslej smotany, 2 bielka, biele korenie, soľ, pažítka.

Špargľu uvaríme v pare celkom do mäkka a prepasírujeme. Zmiešame ju s vodou, v ktorej sa varila, pridáme agar-agar a necháme prevrieť. Na miernom ohni povaríme asi 2 minúty. Keď zmes vychladne, rozmiešame alebo rozmixujeme ju s kyslou smotanou, posolíme a okoreníme. Nakoniec opatrne zamiešame tuhý sneh. Dáme do misiek vypláchnutých vodou a necháme stuhnúť v chladničke.

Autor: bd

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 348
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 922
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 158
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 813
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 174
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 688
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu