„Cena je dobrá, nič lacnejšie v meste aj tak nenájdem. A variť sa mi nechce,“ hovorí o stravovaní v jedálni nitrianskej Univerzity Konštantína Filozofa druhák Tomáš. Za obedy platí 25,80. „Čo mi prekáža, je zastaraný systém objednávania jedla. Ak chcem ísť na obed, deň vopred si musím označiť lístok. Keď sa mi náhodou zmení program a nestihnem ísť do jedálne, lístok prepadne,“ pridáva sa prvák Ján.
Univerzita Konštantína Filozofa ponúka obedy aj cez víkend a vyberať sa dá z troch jedál. Jedno je vegetariánske. Obedy na sobotu, nedeľu a pondelok treba nahlásiť už v piatok.
Hodnota stravného lístka je 47 korún. Štát ho dotuje 17 korunami a rektorát z podnikateľskej činnosti prispieva sumou 4,20. Počet stravníkov aj tu klesá.
„Od pondelka do štvrtka máme možnosť večere. Ale ja si v poslednom čase radšej varím sám. Na každom poschodí internátu máme kuchynku a ešte jeden varič. Vyjde to o trochu lacnejšie, ale hlavne sa nemusím viazať dopredu,“ dodáva Ján.
Na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite platí študent za lístok 19,90 a štát dopláca 17 korún. „U nás je situácia skutočne najlepšia. Podarilo sa nám ušetriť a pravda je aj to, že naše kuchárky majú najnižšie platy,“ hovorí kvestorka univerzity Eva Chebeňová. (ger)