
V jedálni nitrianskej Slovenskej poľnohospodárskej univerzity sa vysokoškoláci najedia za najnižšiu cenu na Slovensku. FOTOM PRE SME – JURAJ GERBERY
BRATISLAVA – Aprílové zvýšenie cien stravných lístkov vo vysokoškolských jedálňach spôsobilo väčšine študentov šok. Cena lístka poskočila z 28 na 40 korún. Aj preto, že do 1. apríla náklady na energie financovali vysoké školy, po vyjasnení ekonomických vzťahov si však jedálne musia zarobiť na odvody za svojich zamestnacov do poisťovní i na úhradu energií. Proti zvýšeniu cien študenti protestovali.
V šiestich bratislavských jedálňach Slovenskej technickej univerzity klesol v apríli počet stravníkov o 43 percent. „Hrozil nám kolaps a jediným východiskom bolo znížiť náklady na výrobu stravnej jednotky. Aby sme ušetrili, rozhodli sme sa, že nebudeme variť na dve zmeny vo všetkých doterajších šiestich jedálňach. Z niektorých chceme urobiť iba výdajne stravy, ktorú budeme dovážať,“ vysvetľuje kvestor STU Peter Viest.
Technika takto „ušetrila“ 18 pracovných miest a cenu stravného lístka mohla od 1. mája znížiť na 35 korún. Až do konca augusta bude z vlastných zdrojov doplácať 5 korún na každé jedlo. „Potom vstúpi do platnosti nová organizačná štruktúra jedální. Variť sa bude len na štyroch alebo troch miestach. Už dnes vieme, že od 1. júna sa nebude variť v Študentskom domove Belojanisova, vegetariánsku stravu presúvame do jedálne pri internáte Jura Hronca,“ hovorí kvestor.
Pod ťarchou novej situácie sa začali správať trhovo aj vedúce študentských jedální. Napríklad na Mladej garde začali študentom podávať počas celého dňa, od desiatej dopoludnia až do šiestej večer okrem tradičnej stravy aj lacnejšie jedlá, polievky, omelety. A v priebehu niekoľkých týždňov zaznamenali nárast stravníkov zo 400 na 700. Viest: „Chceli sme tu urobiť iba výdajňu, ale teraz necháme kuchyňu v prevádzke. Veď zákazníkov si našli sami zamestnanci.“
Výdajňa bude asi na Dobrovičovej, kde klesol počet stravníkov pod sto, čo je neúnosné, situáciu v internáte Mladosť ešte prehodnocujú, na bývalom Nešporáku je stravníkov dosť a kuchyňa sa teda udrží.
V jedálňach Univerzity Komenského poklesol po apríli počet stravníkov o 40 až 60 percent. „Najmarkartnejšie sa to prejavilo pri výdaji večerí,“ hovorí kvestorka Zora Dobríková.
Dnes sa ceny lístkov na univerzite pohybujú od 36 do 40 korún. Dve študentské jedálne na internáte Ľudovíta Štúra poplatky znížili o štyri koruny – na 36 korún. Ako vidia budúcnosť tu: „Režijné náklady môžeme znížiť iba prehodnotením svojej ekonomiky, zlepšením. Donedávna to jedálne netlačilo, musia si na to zvyknúť,“ myslí si Dobríková.
Podľa riaditeľa sekcie vysokých škôl ministerstva školstva Petra Mederlyho je možné, že štátna dotácia na jedno jedlo sa v septembri zo 17 korún zvýši. Najmä ak bude počet stravníkov medzi vysokoškolákmi aj naďalej klesať