Kuchári sa musia o študentov usilovať

BRATISLAVA – Aprílové zvýšenie cien stravných lístkov vo vysokoškolských jedálňach spôsobilo väčšine študentov šok. Cena lístka poskočila z 28 na 40 korún. Aj preto, že do 1. apríla náklady na energie financovali vysoké školy, po vyjasnení ekonomic


V jedálni nitrianskej Slovenskej poľnohospodárskej univerzity sa vysokoškoláci najedia za najnižšiu cenu na Slovensku. FOTOM PRE SME – JURAJ GERBERY


BRATISLAVA – Aprílové zvýšenie cien stravných lístkov vo vysokoškolských jedálňach spôsobilo väčšine študentov šok. Cena lístka poskočila z 28 na 40 korún. Aj preto, že do 1. apríla náklady na energie financovali vysoké školy, po vyjasnení ekonomických vzťahov si však jedálne musia zarobiť na odvody za svojich zamestnacov do poisťovní i na úhradu energií. Proti zvýšeniu cien študenti protestovali.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V šiestich bratislavských jedálňach Slovenskej technickej univerzity klesol v apríli počet stravníkov o 43 percent. „Hrozil nám kolaps a jediným východiskom bolo znížiť náklady na výrobu stravnej jednotky. Aby sme ušetrili, rozhodli sme sa, že nebudeme variť na dve zmeny vo všetkých doterajších šiestich jedálňach. Z niektorých chceme urobiť iba výdajne stravy, ktorú budeme dovážať,“ vysvetľuje kvestor STU Peter Viest.

Technika takto „ušetrila“ 18 pracovných miest a cenu stravného lístka mohla od 1. mája znížiť na 35 korún. Až do konca augusta bude z vlastných zdrojov doplácať 5 korún na každé jedlo. „Potom vstúpi do platnosti nová organizačná štruktúra jedální. Variť sa bude len na štyroch alebo troch miestach. Už dnes vieme, že od 1. júna sa nebude variť v Študentskom domove Belojanisova, vegetariánsku stravu presúvame do jedálne pri internáte Jura Hronca,“ hovorí kvestor.

SkryťVypnúť reklamu

Pod ťarchou novej situácie sa začali správať trhovo aj vedúce študentských jedální. Napríklad na Mladej garde začali študentom podávať počas celého dňa, od desiatej dopoludnia až do šiestej večer okrem tradičnej stravy aj lacnejšie jedlá, polievky, omelety. A v priebehu niekoľkých týždňov zaznamenali nárast stravníkov zo 400 na 700. Viest: „Chceli sme tu urobiť iba výdajňu, ale teraz necháme kuchyňu v prevádzke. Veď zákazníkov si našli sami zamestnanci.“

Výdajňa bude asi na Dobrovičovej, kde klesol počet stravníkov pod sto, čo je neúnosné, situáciu v internáte Mladosť ešte prehodnocujú, na bývalom Nešporáku je stravníkov dosť a kuchyňa sa teda udrží.

V jedálňach Univerzity Komenského poklesol po apríli počet stravníkov o 40 až 60 percent. „Najmarkartnejšie sa to prejavilo pri výdaji večerí,“ hovorí kvestorka Zora Dobríková.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa ceny lístkov na univerzite pohybujú od 36 do 40 korún. Dve študentské jedálne na internáte Ľudovíta Štúra poplatky znížili o štyri koruny – na 36 korún. Ako vidia budúcnosť tu: „Režijné náklady môžeme znížiť iba prehodnotením svojej ekonomiky, zlepšením. Donedávna to jedálne netlačilo, musia si na to zvyknúť,“ myslí si Dobríková.

Podľa riaditeľa sekcie vysokých škôl ministerstva školstva Petra Mederlyho je možné, že štátna dotácia na jedno jedlo sa v septembri zo 17 korún zvýši. Najmä ak bude počet stravníkov medzi vysokoškolákmi aj naďalej klesať

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 472
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 127
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 698
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 016
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 264
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 747
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 543
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu