Mladému talianskemu podnikateľovi Giovannimu Di Maggio z malej obce Rosta neďaleko Turína sa raz v noci prisnilo, že bol veľmi hladný a naširoko-ďaleko nebola otvorená ani jedna pizzeria. Vo sne však stretol svojho starého otca a ten mu poradil, aby zostrojil pizzové automaty.
Výsledkom sna je prvý automat na pizzu - skriňa vysoká 1,85 metrov, široká 1,90 metra a hlboká približne meter. Jeho cena je viac ako 10 000 eúr.
Automat pozostáva z chladiacej skrine, ktorá má vo svojich útrobách uložených 108 jednotlivo balených pízz. Po vhodení mincí v hodnote 3,5 eura automat zvolený druh pizze vybalí a posunie do elektrickej pece. Chrumkavá pochúťka sa pečie 90 sekúnd pri teplote 280 až 300 stupňov Celzia.
Skoro ako pri klasickej príprave talianskeho národného jedla, rozplýva sa Di Maggio, zamlčí však pritom skutočnosť, že labužníci uznávajú len pizzu upečenú na drevenom uhlí.
Automat s poetickým názvom Wonderpizza ponúka tri klasické druhy zeleninového a mäsového koláča: Margheritu, Napoletanu a Quattro Stagioni, ktoré sú známe aj v zahraničí.
Wonderpizza vyvolala nadšenie na celom svete a do Rosty sa hrnú objednávky na automat zo všetkých končín sveta. Jediný, kto sa mračí, sú samotní Taliani. Známy florentský pekár pizzy Dario Brusini označil dokonca najnovší vynález v gastronómii za „teroristický útok šialeného technického fanatika“.
„Na pizze musí byť všetko čerstvé, v opačnom prípade to nie je pizza,“ tvrdí Brusini. Viacero tradičných talianskych pekárov dokonca pohrozilo, že na automaty zaútočí.
(tasr)