Podľa švédskych vedcov sa pri vyprážaní, pečení či fritovaní potravín obsahujúcich škrob, ako sú zemiaky, chlieb alebo ryža, vytvára veľké množstvo karcinogénu akrylamid. Túto nebezpečnú chemickú látku vedci objavili aj v na pohľad úplne neškodných potravinách, ako je chrumkavý chlieb, sušienky a obilniny pripravované vo veľkých výrobných peciach. Až doteraz sa odborníci domnievali, že tento karcinogén sa do ľudského organizmu dostáva zo vzduchu a z vody. Laboratórne testy však odhalili, že napríklad obyčajné vrecúško zemiakových lupienkov obsahuje až 500-krát väčšie množstvo akrylamidu, ako povoľuje norma pre pitnú vodu. Vedci zo štokholmskej univerzity a odborníci z úradu pre potraviny zistili, že táto rakovinotvorná látka vzniká pri tepelnej úprave premenou bežných uhľovodíkov. Najviac akrylamidu obsahovali zemiakové lupienky a hranolky. Švédsky úrad pre potraviny odhaduje, že akrylamid spôsobuje každoročne niekoľko stoviek nových prípadov rakoviny.
(tasr)