BRATISLAVA - Výrobné podniky potravinárskeho priemyslu skončili vlaňajšok so stratou 411,2 milióna korún, čím znížili stratu z predchádzajúceho roku o 44 %. Hospodárenie si zlepšili mliekarne, cukrovary, konzervárne, hydinárne, výrobcovia cukroviniek a pečivári.
V roku 1999 podniky týchto odvetví hospodárili ešte so stratou. V medziročnom porovnaní sa pritom zhoršili hospodárske výsledky najmä v mäsovom, liehovarníckom, pivovarníckom a v mlynárskom priemysle. Najvyššiu stratu zaznamenala rovnako ako v roku 1999 výroba nealkoholických nápojov. Vyplýva to z informácií zverejnených ministerstvom pôdohospodárstva.
Výroba potravinárskych výrobkov dosiahla za minulý rok hodnotu 72,8 mld Sk, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšenie o 3,5 percenta. Nepriaznivé sú údaje o hmotnom a nehmotnom investičnom majetku, ktorého hodnota sa v porovnaní s rokom 1999 znížila o 3,9 mld Sk (10 %) a ku koncu roka predstavovala 32,9 mld Sk.
Za problém považuje rezortné ministerstvo aj fakt, že podniky potravinárskeho priemyslu investovali vlani menej ako v predchádzajúcich rokoch. Potravinári vlani preinvestovali 4,482 mld Sk, čo je medziročný pokles o 18,4 %. Z toho podniky zabezpečili 3,29 mld Sk z vlastných zdrojov a 685 mil. Sk z bankových úverov.
Na hodnotení hospodárskych výsledkov sa prejavilo negatívne zníženie finančného majetku podnikov o 6,6 %. Pozitívne sa však prejavilo zníženie celkových pohľadávok oproti minulému roku o 9,4 %, ako aj celkových záväzkov o 14,9 %. Napriek tomu sa podniky potravinárskeho priemyslu nachádzali vlani v platobnej neschopnosti. Objem celkových záväzkov bol 1,4-krát vyšší ako objem celkových pohľadávok.
Objem cudzích zdrojov v tomto odvetví predstavoval 39,021 mld Sk, z toho predstavovali záväzky 22,83 mil. Sk a celkové bankové úvery a výpomoci 13,78 mil. Sk. Pokles úverov o 970 mil. Sk oproti minulému roku čiastočne súvisí s priebežným splácaním úverov, ale aj s nedostupnosťou novo poskytnutých výhodných úverov.
Priemerný počet zamestnancov v potravinárskom priemysle bol 45 926 ľudí. Najvyšší počet zamestnancov bol v pekárenskom a cukrárenskom, v mäsovom a mliekarenskom priemysle. (sita)