BANSKÁ BYSTRICA - Světlan Turčan, autor myšlienky majstrovstiev sveta vo varení a jedení halušiek, ktoré sa každoročne konajú v Tureckej pod Donovalmi, prišiel v tomto roku s novým nápadom. V banskobystrickom amfiteátri sa rozhodol v sobotu 11. mája o 11. h usporiadať majstrovstvá majstrov, ktoré by podľa neho mali prilákať ešte viac ľudí ako spomínané majstrovstvá sveta.
Majstrovstiev majstrov sa zúčastnia iba prvé tri mužstvá z každého ročníka, teda celkovo desať družstiev. „Malo by to byť ešte zaujímavejšie. Predsa len prídu iba tí najlepší,“ tvrdí riaditeľ pretekov Turčan.
Pravidlá sú presne také isté, ako na haluškových majstrovstvách sveta. Víťazom sa stáva to družstvo, ktoré najrýchlejšie a najkvalitnejšie uvarí a najrýchlejšie zje halušky. Kuchár štvorčlenného družstva halušky pripravuje sám. Pri jedení už asistujú všetci. Múku dodávajú organizátori.
Turčan je presvedčený, že na amfiteáter príde od 5- do 10-tisíc ľudí. Aj v tomto roku pre nich pripravili zábavu, hudbu, ale aj tradičné súťaže o najťažšieho chlapa a najľahšiu ženu. Historicky najťažší muž v Tureckej vážil 198 kilogramov a najľahšia žena 37 kilogramov. Rekordný čas uvarenia 3 litrov halušiek je 8,2 minúty a zjedenia neuveriteľných 53 sekúnd.