Chlieb je surovina, ktorá sa dá využiť na desiatky spôsobov. Čerstvý ako výborná príloha ku gulášu či pečenému mäsu, alebo natretý rôznymi nátierkami. Zo staršieho chleba sú skvelé hrianky, na oleji aj na sucho, dá sa z neho spraviť polievka, dokonca aj pančovaný nepravý burčiak. Okrem toho, že zaženie hlad, možno si s ním aj krátiť dlhú chvíľu, napríklad modelovaním zo striedky. No zo starého chleba, namiesto toho, aby ste ho dali králikom či sliepkam, môžete pripraviť aj výborný dezert. Navyše, s krásnym romantickým názvom – Sedliacke dievča pod závojom.
Na túto lahôdku potrebujete starý chlieb, jablká, maslo, cukor, čokoládu, škoricu a šľahačku.
Jablká (štyri až päť, lepšie sú červené sladké odrody) nastrúhame alebo nakrájame na plátky a podusíme na masle zo škoricou.
Nastrúhaný chlieb pomiešame s maslom a cukrom podľa chuti a do sucha upražíme – podobne, ako sa robí strúhanková posýpka. Potom vrstvíme do misky opečenú chlebovú zmes, hrubú vrstvu jabĺk a zase chlieb. Nakoniec hojne posypeme postrúhanou čokoládou na varenie, alebo zalejeme čokoládovou polevou. Na vrch dáme šľahačkou.
Autor: bd