vody v organizme a negatívne ovplyvňujú činnosť pečene.
* Uprednostňujte ľahko stráviteľné jedlá, ktoré nebudú nútiť tráviacu sústavu k príliš ťažkej práci, napríklad ryby a chudé mäso, najlepšie varené alebo pečené vo fólii bez tuku, chudé syry, cestoviny, chlieb (najmä celozrnný), ryžu.
* Obmedzte spotrebu soli, ktorá spôsobuje zadržiavanie tekutín v medzibunkovom priestore. Na ochucovanie jedál používajte namiesto soli rozličné bylinky. Vyhýbajte sa konzervám, údeninám, červenému mäsu, maslu, smotane, ostrým omáčkam a syrom s vysokým obsahom tuku.
* Jedzte veľa zeleniny a ovocia bohatých na vlákninu a draslík, ktoré neutralizujú pôsobenie soli, ako aj na vitamíny a flavonoidy posilňujúce steny vlásočníc, čo zlepšuje krvný obeh. Ak máte problémy s trávením zeleniny a ovocia, robte si z nich šťavy a koktaily. Obmedzujte iba sladké ovocie (hrušky, banány, figy) alebo sušené a kandizované ovocie.
* Pite najmenej 2 litre vody denne, najlepšie minerálnej, s vysokým obsahom draslíka. Vhodné sú aj nesladené čaje. Veľké množstvo tekutín stimuluje prácu buniek a očisťuje organizmus.
Priatelia štíhlej postavy:
* Citrusy dodávajú organizmu vitamín C, ktorý posilňuje kolagénové vlákna pokožky.
* Ananás (stačí plátok čerstvého ananásu denne) dodáva bromelín, enzým, ktorý povzbudzuje látkovú premenu.
* Jahody posilňujú podkožné tkanivo, čím sťažujú tukovému tkanivu rozrastať sa. (tom)