Výskum Štokholmskej univerzity ukázal, že zohrievaním jedál bohatých na uhlohydráty (zemiaky, ryža, obilniny), sa tvorí akrylamid, intenzívne skúmaná látka. Zatiaľ je u ľudí klasifikovná ako pravdepodobný karcinogén. Základné potraviny, ktoré jedia milióny ľudí na celom svete, obsahujú podľa tohto výskumu hrozivo vysoké množstvá tejto látky.
„Pracujem v tejto oblasti už 30 rokov, ale s niečím takým som sa ešte nestretol,“ povedal Leif Busk, šéf výskumného oddelenia potravinovej správy. „To, že sa akrylamid tvorí vo vysokých dávkach pri spracovaní jedla, je nový poznatok. Tento objav by mohol vysvetliť aj niektoré prípady rakoviny spôsobenej potravinami.“
Výsledky ukazujú, že vrecúško zemiakových lupienkov môže obsahovať 500-násobne viac tejto látky, ako je najvyššia povolená hodnota v pitnej vode podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Hranolčeky vo švédskych pobočkách amerického reťazca rýchleho občerstvenia Burger King a McDonald obsahovali asi 100-násobok jedného mikrogramu na liter, čo je maximálne množstvo povolené WHO pre pitnú vodu. Stefan Eriksson, marketingový manažér filiálky Burger King vo Švédsku, povedal: „Získali sme túto inofmáciu a vyhodnocujeme, čo to bude vlastne znamenať.“
Agentúra na ochranu životného prostredia v USA klasifikuje akrylamid ako bezfarebnú, kryštalickú tuhú látku. Pri testoch na zvieratách sa zistilo, že spôsobuje nezhubné i zhubné nádory žalúdka.
Vyjadrila sa už aj hovorkyňa Európskej komisie Beate Gminderová: „Vyhodnotíme túto štúdiu a pozrieme sa na ňu, ale je dôležité povedať, že Švédsko zatiaľ nestiahlo žiadne výrobky z trhu. Musíme počkať, čo prinesie vedecké vyhodnotenie nás i vedcov v členských štátoch.“ (reuters, vil)