
FOTO – TASR A ĽUBOŠ PILC
BRATISLAVA, BRUSEL – Po vstupe do Európskej únie budú musieť liehovary zmeniť etikety na slivovci. Tradičný nápis „značkový destilát zo sliviek“ s najväčšou pravdepodobnosťou nahradia niečím iným. Podľa Európskej komisie sa bude môcť slivovica predávať jedine s označením „alkoholický nápoj“.
Komisia odporučila všetkým členským krajinám únie, aby nesúhlasili s českou žiadosťou o trvalú výnimku pre receptúru na výrobu slivovice. Podobný postup možno očakávať, keď o výnimku v kapitole poľnohospodárstvo požiadajú slovenské liehovary a pálenice.
Podľa predajcov na oboch stranách slovensko-českej hranice poškodí zmena definície na etikete povesť nápoja.
Ak by výrobcovia chceli slivovicu ďalej označovať ako ovocný destilát, museli by zmeniť spôsob výroby a zriecť sa tradičného pridávania liehu.
Viacerí slovenskí odborníci, ktorí si pália domácu slivovicu, však dávajú za pravdu Európskej komisii. „Lieh sa do dobrej domácej slivovice nepridáva,“ vyhlasujú dedinčania z kopaníc aj Turca. „Keď si chcete vypáliť naozaj dobrú pálenku, kvasíte iba vlastné ovocie. V liehovaroch a vo veľkých páleniciach vždy pália lieh zo zemiakov alebo z niečoho iného a potom to iba dochutia podľa toho, čo z toho má vzniknúť,“ vysvetľujú niektorí z nich.
Podobný problém s alkoholom nastane aj v prípade rumu. Ten sa už nebude môcť predávať pod značkou Rum, keďže nie je vypálený z cukrovej trstiny. Českí výrobcovia tohto nápoja sa prednedávnom zhodli, že u nás zaužívaný rum budú predávať pod značkou Tuzemák.
TOMÁŠ VELECKÝ, čtk