
Pavol Čupka, majiteľ Pivovaru Urpín, tvrdí, že cena jeho piva je v porovnaní s inými mestami v Banskej Bystrici a okolí rovnaká. „Pivo predávame za jednotnú cenu.“ Podľa Čupku sa zdraženie piva na spotrebe neprejaví, ak, tak úplne minimálne. FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
V ľubietovskej krčme desiatku ešte držia, ale iba čiernu. Krčmári svorne hovoria: „Načo ju budeme čapovať, keď ju nikto nechce. Nepredávala sa ani kým bola lacnejšia.“
A čo keby zdraželi všetky druhy piva? „Budem piť aj ďalej, prečo by som mal prestať,“ pýta sa muž v uľanskom pohostinstve. Väčšina pivárov sa zhoduje: „Pivo je už teraz drahé, ale čo máme robiť, keď chutí.“
Odlišne na pivný apetít a zdraženie reagujú ženy. Tvrdia, že vždy keď zdražie pivo, zasiahne to najmä rodinné rozpočty. „Dopadne to presne tak isto, ako s cigaretami. Fajčiť nikto neprestal, len nám zostáva menej na potraviny, prípadne oblečenie a školské potreby pre deti,“ hovorí asi tridsaťročná žena v Uľanke.
Ale podľa niektorých chlapov v pohostinstvách má zdražovanie vplyv na spotrebu piva. Krčmári na sekeru už dávajú málo, najviac do sto-dvesto korún. Vraj keď na pivo nebudú mať, budú ho piť menej, aj keby nechceli.
Používajú jednoduché počty. Ak pred približne dvanástimi rokmi pivo stálo päť korún, za hodinovú mzdu si mohli kúpiť štyri. Dnes im ťažko vyjde na dve najlacnejšie.
Počet pivárov klesá. „Niekedy sme stáli na pivo v rade, dnes je v krčme cez víkend ledva dvadsať ľudí, aj to po výplate alebo zálohe,“ spomínajú chlapi v krčme.
DANIEL VRAŽDA