
S cieľom identifikovať riziká šírenia priónov (patogénnych infekčných bielkovín) z oviec na iné druhy zvierat robia v Košiciach aj výskum vzoriek DNA získaných z krvi muflónov a danielov. Cieľom je dosiahnuť vyšľachtenie plemena oviec, odolného proti pôvodcom BSE.
FOTO TASR – SVÄTOPLUK PÍSECKÝ
BRATISLAVA – Školské jedálne jedna po druhej obmedzujú používanie hovädzieho. Deti ho totiž nechcú jesť, proti začínajú byť aj rodičia a učitelia. Opatrenia sú však individuálne. Ministerstvá školstva a zdravotníctva zatiaľ nevydali nijaké záväzné nariadenie.
„Ministerstvo zdravotníctva ako ústredný orgán potravinového dozoru doteraz ministerstvu školstva nedalo žiadny záväzný pokyn hlavného hygienika SR o zákaze používania hovädzieho,“ informovali nás na odbore, ktorý má na starosti školské jedálne. Podľa vedúceho odboru Pavla Blahovca však v momente, keď dostanú inštrukcie od zdravotníkov, budú informovať kraje a okresy.
Školy teda zatiaľ varia každá ináč, podľa úsudku vedúcich. Na Gymnáziu na Vazovovej ulici v Bratislave napríklad rodičom oznámili, že hovädzie variť nebudú. Aj na Spojovej a Pieninskej ulici v Banskej Bystrici obmedzili jedlá z hovädzieho mäsa na raz týždenne a do rozhodnutia hygienikov uvažujú, že by ho varili len dvakrát do mesiaca. Na hovädzinu šomrú okrem žiakov vraj už aj učitelia. „Tí, čo sú za to platení, vyčkávajú, lebo im ľudia nenadávajú. V Čechách už vraj odporučili hovädzinu v školách nepodávať, lebo aj oni sa boja,“ zhodnotila situáciu kuchárka jednej z banskobystrických škôl.
Spotrebu hovädzieho v školskej jedálni v Hronskom Beňadiku obmedzujú vyše roka. „Z hovädziny varíme iba sporadicky. Jedlá z vnútorností sme z jedálneho lístka vylúčili úplne,“ povedala vedúca Darina Holosová. V súčasnosti spotreba hovädziny na tejto škole naďalej postupne klesá a je predpoklad, že ju časom úplne prestanú kupovať.
V jedálni pre sluchovo postihnutú mládež v Kremnici v posledných dvoch týždňoch síce ešte na jedálnom lístku hovädzinu mali, bola však zo zásob z predvianočného obdobia, ktoré ešte mali v mraziacom boxe. Keď sa im minú, neuvažujú o ďalšom nákupe hovädziny.
„Začiatkom januára sme ešte varili z hovädziny. Na jedálnom lístku sme ho mali len prvý týždeň. Kuchárky mi však potvrdili, že veľa detí hovädzinu odmietalo jesť. Pýtali sa, aké je to mäso, a keď sa dozvedeli, že je hovädzie, vracali ho späť, dokonca si ho ani neprosili nabrať. Radila som sa s kolegyňami, zatiaľ vyčkáme. Na jedálny lístok sme ho nezaradili ani minulý, ani tento týždeň,“ hovorí Jana Stojanovová, vedúca jedálne na Gymnáziu Golianova v Nitre. Hovädzie mäso nahrádzajú inými druhmi, varia viac hydiny a rýb. Aj v Nitre im chýba rozhodné slovo kompetentných. „Bola by som rada, keby sa k bezpečnosti mäsa vyjadrili aj naši dodávatelia. Nemôžem si dovoliť riskovať zdravie našich 700 stravníkov,“ hovorí Stojanovová.
V Košiciach zatiaľ hovädzinu aktuálne v školských jedálňach príliš neobmedzujú. „Pri zostavovaní jedálneho lístka sa riadime hlavne tým, čo si žiadajú deti, preto hovädzinu zaraďujem len raz začas, aby boli splnené normy,“ hovorí vedúca jedálne pri ZŠ Trebišovská.
„Keď už mäso, najčastejšie varíme kuracie. Žiaden úradný príkaz na obmedzenie hovädzieho sme nedostali, teda o tomto opatrení ani neuvažujeme,“ hovorí.
Podobne je to i v jedálni pri gymnáziu Šrobárova 1. „Jedlá z hovädziny obmedzujeme, ale v prípade úplného vyradenia by sme porušili predpísanú skladbu jedálneho lístka, kde podľa nariadení musí byť zastúpené i hovädzie mäso. Preto tento krok prichádza do úvahy len v prípade oficiálneho zákazu od hygienika,“ tvrdí vedúca jedálne Emília Olekszyová.
(wm, eta, mar, lš)