Drahé študentské obedy budú drahšie

BRATISLAVA - Vysokoškoláci v Bratislave platia od 1. apríla za obed v menze priemerne asi o dvanásť korún viac ako v marci. Kým predtým ich jeden obed vyšiel asi na 28 korún, dnes už v jedálňach bežne platia 40 korún. To isté v najbližších týždňoch postih


FOTO SME - JÁN KROŠLÁK



ne ich kolegov v ďalších slovenských vysokoškolských centrách.

Prvého apríla vstúpil do platnosti zákon o verejnej službe, ktorý upravuje funkčné platy všetkých zamestnancov. Aj tých v študentských jedálňach. „Kuchárom síce štát prilepšil, ale na úkor študentov. Ten rozdiel musí niekto zaplatiť,“ hovorí kvestor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Peter Viest.

Svoje urobila aj nová metodika delenia rozpočtu ministerstva školstva. Tá už totiž neumožňuje, aby si vysoké školy presúvali finančné prostriedky z kapitoly do kapitoly, ako to bolo ešte vlani. Kvestor Viest: „Cenu lístkov sme vlani udržali len tak, že sme ministerstvo požiadali, aby sme stravovanie mohli dotovať napríklad z peňazí na pedagogický proces. V tohtoročnom balíku to už nie je možné. A tak nám nezostáva iné, len preniesť hodnotu stravného lístka vo väčšej miere na samotných stravníkov - študentov.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Slovenská technická univerzita má šesť študentských domovov, v ktorých sú jedálne, kde podávajú obedy aj večere. Skutočná hodnota jedného stravného lístka je na technike 57 korún. Štyridsiatimi korunami sa podieľa študent, 17 korún je z dotácie ministerstva školstva.

Hodnota celého lístka je na jednotlivých slovenských univerzitách rozdielna. Pohybuje sa od 45 korún na Katolíckej univerzite v Ružomberku do 60 korún na Univerzite svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Cena obeda závisí napríklad od toho, koľko obedov jedáleň varí.

Výška štátneho príspevku vychádza každoročne z možností štátneho rozpočtu a určuje ju dotáciou ministerstvo školstva. Táto sa bude ministerstvom dvakrát do roka prehodnocovať podľa počtu vydaných jedál študentom slovenských vysokých škôl.

SkryťVypnúť reklamu

Mnohým vysokoškolákom sa zdá, že cena stravného stúpla zrazu neúmerne vysoko. Nárast sa však dá vysvetliť aj tým, že ešte vlani sa školy riadili socialistickou vyhláškou z roku 1986 o stravovacích zariadeniach, ktorá do ceny lístka nezahŕňala napríklad ceny energií, ktoré sa stále zvyšujú. Vlani varili jeden obed so spotrebou elektrickej energie za 2 koruny, dnes za 4,20.

„Musíme si zvyknúť, že štát už nedotuje všetko tak ako predtým. Dnes sa do stravného lístka premietnu všetky výrobné náklady na jeden obed,“ hovorí Viest.

Na technike predpokladajú, že obedy po 40 korún udržia asi do leta, v septembri by ich cenu chceli prehodnotiť. Pokiaľ ministerstvo školstva zvýši štátnu dotáciu, môžu cenu udržať, alebo aj znížiť. Kvestor je však pesimistický: „Treba si uvedomiť, že školy už nedostávajú prostriedky na údržbu, opravy jedální, na obnovu zariadení. Prostriedky si škola musí sama zarobiť alebo získať. A tak je celkom možné, že cena lístkov bude ešte vyššia.“

SkryťVypnúť reklamu

JARMILA HORÁKOVÁ

Ako sa vyvíjali ceny stravnéhoš Na 19 štátnych vysokých školách študuje na Slovensku vyše 90-tisíc vysokoškolákov.

š V roku 1989 bolo vydaných vyše 4,5 milióna obedov.

š Stravný lístok stál 2,80 Sk.

š V roku 1998 stúpol počet vysokoškolákov dvojnásobne, ale obedov bolo vydaných len 2 milióny.

š Stravný lístok stál priemerne 26 Sk.

š V roku 2001 to bolo 28 Sk.

š V roku 2002 už študent zaplatí za obed aj 40 Sk.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 403
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 024
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 396
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 083
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 674
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 619
  8. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 582
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu