
FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
ne ich kolegov v ďalších slovenských vysokoškolských centrách.
Prvého apríla vstúpil do platnosti zákon o verejnej službe, ktorý upravuje funkčné platy všetkých zamestnancov. Aj tých v študentských jedálňach. „Kuchárom síce štát prilepšil, ale na úkor študentov. Ten rozdiel musí niekto zaplatiť,“ hovorí kvestor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Peter Viest.
Svoje urobila aj nová metodika delenia rozpočtu ministerstva školstva. Tá už totiž neumožňuje, aby si vysoké školy presúvali finančné prostriedky z kapitoly do kapitoly, ako to bolo ešte vlani. Kvestor Viest: „Cenu lístkov sme vlani udržali len tak, že sme ministerstvo požiadali, aby sme stravovanie mohli dotovať napríklad z peňazí na pedagogický proces. V tohtoročnom balíku to už nie je možné. A tak nám nezostáva iné, len preniesť hodnotu stravného lístka vo väčšej miere na samotných stravníkov - študentov.“
Slovenská technická univerzita má šesť študentských domovov, v ktorých sú jedálne, kde podávajú obedy aj večere. Skutočná hodnota jedného stravného lístka je na technike 57 korún. Štyridsiatimi korunami sa podieľa študent, 17 korún je z dotácie ministerstva školstva.
Hodnota celého lístka je na jednotlivých slovenských univerzitách rozdielna. Pohybuje sa od 45 korún na Katolíckej univerzite v Ružomberku do 60 korún na Univerzite svätého Cyrila a Metoda v Trnave. Cena obeda závisí napríklad od toho, koľko obedov jedáleň varí.
Výška štátneho príspevku vychádza každoročne z možností štátneho rozpočtu a určuje ju dotáciou ministerstvo školstva. Táto sa bude ministerstvom dvakrát do roka prehodnocovať podľa počtu vydaných jedál študentom slovenských vysokých škôl.
Mnohým vysokoškolákom sa zdá, že cena stravného stúpla zrazu neúmerne vysoko. Nárast sa však dá vysvetliť aj tým, že ešte vlani sa školy riadili socialistickou vyhláškou z roku 1986 o stravovacích zariadeniach, ktorá do ceny lístka nezahŕňala napríklad ceny energií, ktoré sa stále zvyšujú. Vlani varili jeden obed so spotrebou elektrickej energie za 2 koruny, dnes za 4,20.
„Musíme si zvyknúť, že štát už nedotuje všetko tak ako predtým. Dnes sa do stravného lístka premietnu všetky výrobné náklady na jeden obed,“ hovorí Viest.
Na technike predpokladajú, že obedy po 40 korún udržia asi do leta, v septembri by ich cenu chceli prehodnotiť. Pokiaľ ministerstvo školstva zvýši štátnu dotáciu, môžu cenu udržať, alebo aj znížiť. Kvestor je však pesimistický: „Treba si uvedomiť, že školy už nedostávajú prostriedky na údržbu, opravy jedální, na obnovu zariadení. Prostriedky si škola musí sama zarobiť alebo získať. A tak je celkom možné, že cena lístkov bude ešte vyššia.“
JARMILA HORÁKOVÁ
Ako sa vyvíjali ceny stravnéhoš Na 19 štátnych vysokých školách študuje na Slovensku vyše 90-tisíc vysokoškolákov.
š V roku 1989 bolo vydaných vyše 4,5 milióna obedov.
š Stravný lístok stál 2,80 Sk.
š V roku 1998 stúpol počet vysokoškolákov dvojnásobne, ale obedov bolo vydaných len 2 milióny.
š Stravný lístok stál priemerne 26 Sk.
š V roku 2001 to bolo 28 Sk.
š V roku 2002 už študent zaplatí za obed aj 40 Sk.