1. Oceľové nádoby na varenie. Nedeformujú sa, sú nesmierne odolné, takže ich v kuchyniach stále pribúda. Dá sa o nich povedať, že sú aj najbezpečnejšími hrncami, lebo vôbec neoxidujú, nehrdzavejú, nevylučujú žiadne toxické látky, a to ani vtedy, ak v nich jedlo zostane dlhší čas. Potraviny sa v nich dajú skladovať aj v chladničke bez ekéhokoľvek rizika a bez obáv, že by sa zmenila ich chuť. A predsa majú drobnú chybičku krásy. Akú?
a) nie sú dobrými vodičmi tepla, preto na vonkajšiu stranu ich dna treba nanášať vrstvu vodivejšieho kovu
b) ak sú zatvorené pokrievkou, "nedýchajú", jedlo sa v nich sparí
2. Alumínium sa využíva nielen na výrobu hrncov, ale aj na jednorazové obaly napríklad na pečenie v rúre, či ako fólia na uskladňovanie potravín. V príliš veľkom množstve je tento materiál toxický. Prečo sa potom využíva v kuchyniach? Preto, lebo vynikajúco vedie teplo a zasa až tak ľahko nedokáže "presiaknuť" do potravy. S jedinou výnimkou. Akou?
a) nie sú vhodné na balenie zvyškov salám a syrov
b) nemali by sme v nich skladovať príliš kyslé potraviny (citróny, ocot, rajčinová šťava)
3. Železné nádoby. Ľahko oxidujú i hrdzavejú, takže rýchlo vychádzajú z módy. Napriek tomu, železnú panvicu ešte aj dnes nájdete v mnohých domácnostiach. Z pohľadu gazdiniek je ideálna - síce ťažká, ale dlho urdžuje potrebnú teplotu. Mali by sme ich napriek tomu povyhadzovať? Ohrozujú naše zdravie?
a) nie, naopak, môžu nám dokonca pomôcť v boji proti chudokrvnosti
b) áno, pretože oxidy železa kazia chuť jedla
4. Teflón. tento materiál sa hojne využíva na prekrytie vnútorných častí hrncov i pekáčov. Vďaka nim sa potrava na hrniec neprilepí a netreba používať priveľa tukov. Jeho chybou je, že sa ľahko olupuje a aj maličké škriabance môžu vyvolať ťažkosti. Malé neviazané molekuly, monomery, môžu presiaknuť do potravy a kontaminovať ju. Okrem toho, škriabance odhaľujú spodný materiál, neraz alumíniový, ktorý by nemal prísť do styku s kyslými potravinami. Preto sa odporúča používať namiesto nožov, či vidličiek pri varení - drevená lopatka. Možno v teflónových hrncoch potraviny skladovať?
a) nie, naštrbuje to pevnosť teflónu a urýchľuje odhaľovanie spodných materiálov
b) áno, ale iba vtedy, ak nemajú žiadne škriabance
5. Liate železo. Obliate glazúrou - to je zrejme najčastejšia podoba hrncov vyskytujúcich sa v našich kuchyniach. Majú tú výhodu, že držia teplo, a to v celom hrnci rovnomerne. Preto lepšie chránia aj vitamíny. Treba však dávať pozor na škriabance a praskliny, aby potrava neprichádzala do styku so železom. Takéto hrnce patria do zberu starého železa. A ešte jedno varovanie - radšej sa vyhýbajte glazúrovaným hrncom výrazných svetlých farieb. Prečo?
a) zmesy v ich laku zväčša obsahujú zvýšené množstvo toxickýxh látok - najmä olova a kadmia
b) priťahujú svetlo a potraviny sa v nich kazia oveľa rýchlejšie
Správne odpovede: 1a, 2b, 3 - aj keď to znie paradoxne, správna je odpoveď a aj odpoveď b, 4b, 5a