Test: Nie je hrniec ako hrniec...

Aj keď nás častejšie trápi "čo do hrnca?", mali by sme sa pozrieť, do akého hrnca to ukladáme. Lebo - nie je hrniec ako hrniec...

1. Oceľové nádoby na varenie. Nedeformujú sa, sú nesmierne odolné, takže ich v kuchyniach stále pribúda. Dá sa o nich povedať, že sú aj najbezpečnejšími hrncami, lebo vôbec neoxidujú, nehrdzavejú, nevylučujú žiadne toxické látky, a to ani vtedy, ak v nich jedlo zostane dlhší čas. Potraviny sa v nich dajú skladovať aj v chladničke bez ekéhokoľvek rizika a bez obáv, že by sa zmenila ich chuť. A predsa majú drobnú chybičku krásy. Akú?
a) nie sú dobrými vodičmi tepla, preto na vonkajšiu stranu ich dna treba nanášať vrstvu vodivejšieho kovu
b) ak sú zatvorené pokrievkou, "nedýchajú", jedlo sa v nich sparí

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

2. Alumínium sa využíva nielen na výrobu hrncov, ale aj na jednorazové obaly napríklad na pečenie v rúre, či ako fólia na uskladňovanie potravín. V príliš veľkom množstve je tento materiál toxický. Prečo sa potom využíva v kuchyniach? Preto, lebo vynikajúco vedie teplo a zasa až tak ľahko nedokáže "presiaknuť" do potravy. S jedinou výnimkou. Akou?
a) nie sú vhodné na balenie zvyškov salám a syrov
b) nemali by sme v nich skladovať príliš kyslé potraviny (citróny, ocot, rajčinová šťava)

3. Železné nádoby. Ľahko oxidujú i hrdzavejú, takže rýchlo vychádzajú z módy. Napriek tomu, železnú panvicu ešte aj dnes nájdete v mnohých domácnostiach. Z pohľadu gazdiniek je ideálna - síce ťažká, ale dlho urdžuje potrebnú teplotu. Mali by sme ich napriek tomu povyhadzovať? Ohrozujú naše zdravie?
a) nie, naopak, môžu nám dokonca pomôcť v boji proti chudokrvnosti
b) áno, pretože oxidy železa kazia chuť jedla

SkryťVypnúť reklamu

4. Teflón. tento materiál sa hojne využíva na prekrytie vnútorných častí hrncov i pekáčov. Vďaka nim sa potrava na hrniec neprilepí a netreba používať priveľa tukov. Jeho chybou je, že sa ľahko olupuje a aj maličké škriabance môžu vyvolať ťažkosti. Malé neviazané molekuly, monomery, môžu presiaknuť do potravy a kontaminovať ju. Okrem toho, škriabance odhaľujú spodný materiál, neraz alumíniový, ktorý by nemal prísť do styku s kyslými potravinami. Preto sa odporúča používať namiesto nožov, či vidličiek pri varení - drevená lopatka. Možno v teflónových hrncoch potraviny skladovať?
a) nie, naštrbuje to pevnosť teflónu a urýchľuje odhaľovanie spodných materiálov
b) áno, ale iba vtedy, ak nemajú žiadne škriabance

5. Liate železo. Obliate glazúrou - to je zrejme najčastejšia podoba hrncov vyskytujúcich sa v našich kuchyniach. Majú tú výhodu, že držia teplo, a to v celom hrnci rovnomerne. Preto lepšie chránia aj vitamíny. Treba však dávať pozor na škriabance a praskliny, aby potrava neprichádzala do styku so železom. Takéto hrnce patria do zberu starého železa. A ešte jedno varovanie - radšej sa vyhýbajte glazúrovaným hrncom výrazných svetlých farieb. Prečo?
a) zmesy v ich laku zväčša obsahujú zvýšené množstvo toxickýxh látok - najmä olova a kadmia
b) priťahujú svetlo a potraviny sa v nich kazia oveľa rýchlejšie

SkryťVypnúť reklamu

 

 

Správne odpovede: 1a, 2b, 3 - aj keď to znie paradoxne, správna je odpoveď a aj odpoveď b, 4b, 5a

 

 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 581
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 302
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 113
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 332
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 918
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 400
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu