„Tento rok sme už do Čiech vyviezli 250 ton hovädzieho mäsa. Mali sme pripravené kontrakty na vývoz približne 100 ton mäsa mesačne. Na Slovensku takéto množstvo nemáme kde umiestniť,“ hovorí výrobný riaditeľ Seredského mäsového priemyslu Ján Svitek.
Svitek si myslí, že české embargo na dovoz slovenského hovädzieho je pokusom českej strany chrániť svoj trh. „Naše mäso je o 5 až 15 korún na kilo lacnejšie, tento rozdiel ešte zvyšovala silnejúca česká koruna. Českí výrobcovia by nám neboli schopní cenovo konkurovať.“
Možné východisko vidia firmy v dotáciách na vývoz hovädzieho mäsa do zahraničia. Podľa nich bola práve Česká republika jedinou krajinou, kde sa naše mäso dalo predať bez toho, aby bolo dotované. „Budeme hľadať nové trhy v zahraničí za pomoci intervenčnej politiky štátu, lebo nedotované slovenské mäso je v zahraničí nepredajné,“ vyhlásil Ján Boľha, viceprezident Taurisu Rimavská Sobota. (rp)