Pred dverami je veľkonočný pondelok, za dverami, konečne, postenie sa. Pre tých, ktorí ešte nemajú nachystané koláče pre šibačov, ponúkame lahôdku – starý rodinný recept pre všetkých milovníkov maku. Mimochodom, v Taliansku by ste pečením tejto torty prekročili zákon, lebo mak sa tam nesmie predávať ani pestovať. O to viac ale očaríte prípadnú taliansku návštevu. Naša rada: Ak nemáte mlynček na mak, vynikajúco poslúži kávový. Dokonca možno ešte lepšie, lebo tradičný kovový makový mlynček stojí dnes takmer 1000 korún a pomlieť na ňom hŕstku maku si vyžaduje riadnu dávku trpezlivosti i fyzickú kondičku.
Maková torta tety Zuzky
160 g masla (Hera), 6 žĺtkov, 160 g práškového cukru, 6 bielkov, 5 čajových lyžičiek kakaa, 160 g mletého maku, kyslejší lekvár alebo džem (najlepšie ríbezľový alebo marhuľový), čokoláda na polevu.
Maslo, žĺtky a cukor vyšľaháme do penista. Pridáme mletý mak, tuhý sneh z bielkov a kakao. Všetko jemne premiešame a dáme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Pečieme v mierne teplej rúre.
Po upečení tortu vodorovne prekrojíme a obe polovičky natrieme lekvárom alebo kyslejším džemom. Obe polovičky spojíme a natrieme aj vrchnú časť. Na záver celú tortu potrieme čokoládovou polevou. V chladničke vydrží aj vyše mesiaca. Ale komu by taká lahôdka tak dlho vydržala, však? (bd)