
Na obrázku zľava: Miroslav Franko, riaditeľ Trnavského cukrovaru, Dipl. Ing. Uwe von Borries, člen predstavenstva WORD, a Ing. Pavel Kyselica, riaditeľ Považského cukrovaru.
Dva cukrovary najväčšieho výrobcucukru na Slovensku spoločnostiWORD získali certifikát kvality
Spoločnosť WORD je Joint-Venture nemeckého koncernu NORDZUCKER AG, francúzskej spoločnosti UNION SDA a slovenského partnera United Industries.
Táto spoločnosť je väčšinovým vlastníkom štyroch slovenských cukrovarov. S viac ako 38 % podielom na trhu s cukrom predstavuje skupina WORD najväčšieho výrobcu cukru na Slovensku.
Myšlienkou zavádzania systému kvality vo svojich cukrovaroch sa spoločnosť WORD, a.s., zaoberala už dávnejšie. Hlavným impulzom pre presadenie podobných myšlienok bolo uvedomenie si maximálnej aktuálnosti tohto trendu, ako aj požiadavky zákazníkov, ktorí čoraz viac zdôrazňovali význam systému kvality. V dôsledku toho ako aj v snahe motivovať svojich zamestnancov a zvýšiť ich zodpovednosť za tento vysokohodnotný potravinársky produkt sa spoločnosť WORD začiatkom roku 2000 rozhodla zaviesť systém kvality hneď v dvoch svojich cukrovaroch naraz - v Považskom cukrovare, a.s., v Trenčianskej Teplej a v Trnavskom cukrovare, a.s.
„V období február - marec 2000 sme sa zaoberali výberom certifikačnej spoločnosti, pričom sme už paralelne začali s prvými krokmi pri zavádzaní tohto systému. Na základe výberového konania sme sa rozhodli pre spoločnosť DET NORSKE VERITAS, a to najmä z dôvodu ich vysokej náročnosti a dobrých referencií. Počas zavádzania systému kvality nám boli nápomocné aj skúsenosti nášho nemeckého partnera - spoločnosti NORDZUCKER AG, ktorá má okrem najnovšej verzie tohto systému zavedený už aj environmentálny systém, t.j. ISO 14.001 vo všetkých svojich cukrovaroch v Nemecku. Pri zavádzaní systému kvality bola použitá ako základná norma ISO 9002: 1994. Na kvalitu výroby a výrobku vo všetkých oblastiach kladieme zvláštny dôraz. Jej trvalé zabezpečovanie v celej organizácii má prvoradý význam a je záväzná pre všetkých zamestnancov,“ uviedla p. Zuzana Slobodová - vedúca projektu systému kvality.
Počas minuloročnej kampane (r. 2000) sa uskutočnili v Považskom cukrovare, a.s. taktiež audity zo strany troch z najvýznamnejších spracovateľov cukru na Slovensku, pri ktorých sa ukázalo zavádzanie systému kvality ako veľmi prospešné.
Predmetom certifikácie bola výroba a odbyt cukru, jeho modifikácii a vedľajších produktov vznikajúcich pri výrobe cukru.
Certifikačný audit sa v obidvoch cukrovaroch uskutočnil koncom novembra 2000 a prebehol úspešne, t.j. bez nájdenia systémovej nezhody.
Naše spoločnosti zaviedli tento systém v rekordne krátkom čase, čo dokazuje dobrú pripravenosť a vysoké nasadenie všetkých zamestnancov týchto cukrovarov.
„Samozrejme, získaním certifikátu kvality naše aktivity v tomto smere nekončia. Budeme pokračovať v trvalom aktualizovaní tohto systému, organizovať školenia pre našich zamestnancov, prispôsobovať zavedený systémpodľa ISO 9002:1994 najnovšej norme ISO 9000:2000 (ktorá vstúpila do platnosti 15. decembra 2000), realizovať periodické a recertifikačné audity. Zároveň sa chystáme v súvislosti s čoraz väčším dôrazom na ochranu životného prostredia zavádzať v spomínaných dvoch cukrovaroch SEM (systém environmentálneho manažérstva) podľa ISO 14001:1996,“ dodala na záver p. Zuzana Slobodová.