
Víťaz súťaže Michal Petráš počas dekantácie vína, čiže prelievania staršieho červeného vína do karafy nad sviečkou s cieľom odstrániť usadeniny vo fľaši s vínom. FOTO – ELENA HRONSKÁ
BRATISLAVA – Minulú sobotu sa v bratislavskom hoteli Dukla konala prvá národná súťaž someliérov Vinanza Trophy 2001. Titul Someliér roka 2001 získal Michal Petráš z bratislavského hotela Devín, 1. vicemajstrom sa stal Lukáš Šášik z SHA Banská Štiavnica a 2. vicemajstom someliérskeho remesla sa stal najmladší účastník súťaže, študent 1. ročníka Hotelovej akadémie v Piešťanoch Rastislav Matys.
„Je to moja prvá súťaž,“ povedal víťaz Michal Petráš. „Mám za sebou rok práce v Devíne vo francúzskej reštaurácii, kde mám k dispozícii 250 druhov vína, a tak sa postupne učím.“
Podľa predsedu poroty, nestora slovenských enológov a someliérov profesora Fedora Malíka je úlohou špičkových čašníkov „zosobášiť jedlo s nápojom“. Každý someliér by mal byť tak trochu aj hercom, ktorý dokáže zákazníkov pri stole zabaviť, zaujať svojimi zručnosťami a vedomosťami o podávanom nápoji.
Súťažiaci bojujúci o premiérový titul someliéra roka museli absolvovať simuláciu podávania aperitívu šumivého vína, dekantáciu červeného vína a test odporúčania najvhodnejšieho vína k vopred zostavenému menu.
Na záver degustovali dve anonymné vzorky vína a jednu vzorku destilátu a za päť minút museli určiť názov vzorky a charakterizovať nápoj.
MAŁGORZATA WOJCIESZYŃSKA