Dobrý čašník by mal zosobášiť jedlo s nápojom

BRATISLAVA – Minulú sobotu sa v bratislavskom hoteli Dukla konala prvá národná súťaž someliérov Vinanza Trophy 2001. Titul Someliér roka 2001 získal Michal Petráš z bratislavského hotela Devín, 1. vicemajstrom sa stal Lukáš Šášik z SHA Banská Štiav


Víťaz súťaže Michal Petráš počas dekantácie vína, čiže prelievania staršieho červeného vína do karafy nad sviečkou s cieľom odstrániť usadeniny vo fľaši s vínom. FOTO – ELENA HRONSKÁ



BRATISLAVA – Minulú sobotu sa v bratislavskom hoteli Dukla konala prvá národná súťaž someliérov Vinanza Trophy 2001. Titul Someliér roka 2001 získal Michal Petráš z bratislavského hotela Devín, 1. vicemajstrom sa stal Lukáš Šášik z SHA Banská Štiavnica a 2. vicemajstom someliérskeho remesla sa stal najmladší účastník súťaže, študent 1. ročníka Hotelovej akadémie v Piešťanoch Rastislav Matys.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Je to moja prvá súťaž,“ povedal víťaz Michal Petráš. „Mám za sebou rok práce v Devíne vo francúzskej reštaurácii, kde mám k dispozícii 250 druhov vína, a tak sa postupne učím.“

Podľa predsedu poroty, nestora slovenských enológov a someliérov profesora Fedora Malíka je úlohou špičkových čašníkov „zosobášiť jedlo s nápojom“. Každý someliér by mal byť tak trochu aj hercom, ktorý dokáže zákazníkov pri stole zabaviť, zaujať svojimi zručnosťami a vedomosťami o podávanom nápoji.

Súťažiaci bojujúci o premiérový titul someliéra roka museli absolvovať simuláciu podávania aperitívu šumivého vína, dekantáciu červeného vína a test odporúčania najvhodnejšieho vína k vopred zostavenému menu.

Na záver degustovali dve anonymné vzorky vína a jednu vzorku destilátu a za päť minút museli určiť názov vzorky a charakterizovať nápoj.

SkryťVypnúť reklamu

MAŁGORZATA WOJCIESZYŃSKA

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 593
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 322
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 136
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 346
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 889
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 876
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu