Atraktívne Toskánsko

Vznešené pamätníky dávnych čias tvoria dokonalú kulisu Etruské mestá Arezzo, Chiusi, Populonia, Volterra či Siena- rozprávkové mesto z pálených tehál, v ktorom sa dvakrát do roka schádzajú priaznivci nevšedných konských dostihov nazývaného „Palio“. Floren

cia, najväčší rival Sieny z obdobia 14. storočia a zároveň kolíska európskej kultúry, je dnes krajským a zároveň ôsmym najväčším mestom Talianska.

Niekdajšie obchodné impérium pobrežia Tyrrénskeho mora - Pisa, mesto z lesknúceho sa mramoru, ktoré preslávilo „Campo dei Miracoli“ (Pole zázrakov) a šikmá veža. Južne od Florencie, v oblasti Chianti ležiace San Gimignano, mesto kamenných mrakodrapov. Prato, Lucca, Pistoia, Carrara, Viareggio, Livorno, Grosseto, ale i mnoho ďalších menej známych mestečiek a dedín, z ktorých každé dokáže rozprávať svoj vlastný príbeh.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Toskánsko, to nie sú však len kamenní svedkovia dávnych čias. K celkovej atmosfére kraja okrem nádhernej prírodnej scenérie prispievajú predovšetkým jeho obyvatelia „Toscani“ (Toskánci), ich srdečná povaha, pohostinnosť, ale i spôsob ich života. Dnes ich žije na území zaberajúcom plochu 22 992 km2 približne 3,6 milióna. Viac ako polovica obyvateľov v produktívnom veku je zamestnaná v sektore služieb, jedna tretina Toskáncov nachádza svoje uplatnenie v priemysle, remeselnej výrobe a v baníctve. Napriek skutočnosti, že poľnohospodárstvo výrazne ovplyvňuje ráz toskánskej krajiny, v tejto oblasti pracuje približne 6 % obyvateľstva. „Aziende agricole“ (poľnohospodárske podniky) sú z väčšej časti (až 82 %) rodinnými podnikmi.

Len málokto z tých, ktorí navštívia Toskánsko, sa sem nevráti. Nájdu sa i takí, ktorí prichádzajú do tejto oblasti každý rok, až sa jedného dňa rozhodnú a ostanú navždy. Dôvodov je určite veľa, ale čo robí Toskánsko atraktívnym, sú ľudia, ich spôsob života, čaro prírody a ospevovaná toskánska kuchyňa. Jej tajomstvo spočíva v čerstvých surovinách a v jednoduchom spôsobe prípravy. Miestni kuchári majú to šťastie, že všetko, čo potrebujú pre svoje kulinárske kreácie, majú na dosah ruky. Juhovýchodne od Sieny nájdete fascinujúcu kopcovitú oblasť „Crete“. Je jedným z centier výroby ovčieho syra „Pecorino“. Pôvodom pochá-dza výroba tohoto ovčieho syra zo Sardínie a väčšina podnikov, ktoré ho produkujú, patrí sardínskym rodinám. Najlepší „Pecorino“ v celom Toskánsku dostanete v meste Pienza. Za naozajstnú delikatesu je považovaný po dvoch rokoch dozrievania, keď je doslova tvrdý ako kameň a domáci ho uprednostňujú pred parmezánom. Na svoje si prídu i vegetariáni. Na jedálnych lístkoch je výrazne zastúpená čerstvá zelenina, samozrejme podľa sezónnej ponuky - najčastejšie rajčiny, artičoky, hríby, cesnak, baklažán. Obľúbenou polievkou je „Ribollita“ (prevarená), ktorá sa pripravuje z čerstvej zeleniny, kelu a zalieva sa ňou do taniera uložený starý chlieb. Typickou zeleninou je však biela fazuľa, ktorá sa podáva jednak ako príloha k mäsu alebo samostatne, so soľou, čiernym korením a olivovým olejom. Olivový olej je neodmysliteľnou súčasťou toskánskej kuchyne. Vedeli ste že olivovník je najstaršou úžitkovou rastlinou na svete? V oblasti Stredomoria sa objavili olivovníky už pred 7000 rokmi. Momentálne rastie v Toskánsku viac ako 23 miliónov olivovníkov, z ktorých plodov - olív sa získava olej, považovaný odborníkmi (spolu s umbrijským) za najlepší na svete. Vysoko kvalitný olivový olej lisovaný za studena „Olio Extra Vergine d‘Oliva“ má vysoký obsah vitamínu E, je veľmi dobre stráviteľný a zdraviu prospievajúci. Zber úrody začína v prvých novembrových dňoch a trvá až do januára. Pre kvalitu budúceho oleja je dôležitý správny čas, metóda zberu, ako i následné spracovanie olív. Po zbere môžu stáť olivy najviac tri dni, potom musia byť ďalej spracované. Na to slúži „frantoio“ (olejový mlyn). Plody sa umyjú, pomelú a kaša sa rozotrie na rohože v tvare kruhu. Tieto sa poukladajú jedna na druhú a pomocou hydraulického tlaku sa lisujú.

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa rozhodnete stráviť dovolenku na toskánskom vidieku, určite si nenechajte ujsť príležitosť navštíviť spomínaný mlyn a využite možnosť kúpiť si priamo v ich predajni čerstvý olivový olej. A čo je najdôležitejšie, neodmietnite, ak vás ponúknu toskánskou lahôdkou nazývanou v niektorých oblas-tiach „fettunta“, v iných zas „bruschetta“. Je to vlastne hrubší krajec bieleho chleba, opečený, potretý cesnakom a pokvapkaný olivovým olejom Chuť sa len veľmi ťažko opisuje slovami, ale je to naozaj vynikajúca vec! K tradičnej toskánskej kuchyni patrí i nesolený, do chrumkava upečený biely chlieb. Nielen že sa konzumuje k predjedlám i k hlavným chodom, ale výborne chutí samostatne alebo s čerstvou zeleninou. Keď sa nakrája na tenké plátky a tie sa opečú, vznikne základ pre často podávané predjedlo „crostini“. Je už len na vás, či si vyberiete „bianchi“ (biele, potreté obdobou doma vyrobenej majonézy),„neri“ (čierne, s pečeňovou paštétou), alebo „rossi“ (červené s rajčinovým pyré).

SkryťVypnúť reklamu

Aj pri hlavných chodoch zohráva dôležitú úlohu pôvod jednotlivých surovín. Mäso jahniat, králikov, kozliat, diviny ale i hovädzina na prípravu slávnostného chodu „bistecche fiorentine“ (biftek, ktorý sa pripravuje z mäsa bieleho hovädzieho dobytka Chianina, typického pre oblasť Toskánska, je grilovaný do ružova a až potom sa pokvapká olivovým olejom, okorení čerstvo pomletým čiernym korením a posolí podľa chuti) musí byť čerstvé a mladé. Pozdĺž pobrežia a na ostrovoch sa samozrejme uprednostňujú rôzne druhy čerstvých rýb. Medzi najčastejšie podávané miestne špeciality patria napr. „Triglie alla livornese“ (druh morskej ryby s názvom mrenica karmínová, podávaný v rajčinovej omáčke, ktorá obsahuje okrem olivového oleja i rôzne jemné korenia), grilovaná ryba alebo „Cacciucco“ veľmi sýta rybacia polievka (najlepšiu ju robia v prístavnom meste Livorno a na ostrove Elba). V jazerách a riekach vnútrozemia sa lovia šťuky a pstruhy. Na jar je vyhľadávanou lahôdkou mladý úhor, ktorý sa loví do jemných sietí.

SkryťVypnúť reklamu

Po toľkých dobrotách by sa hodilo na chvíľu si oddýchnuť pri pohári dobrého vínka. Stačí zísť južne od Florencie, do oblasti Chianti, priamo do jej centra, mesta Greve. Na Piazza Mateotti nájdete jednu z najlepších vinoték regiónu „Enoteca del Gallo Nero“. Gallo Nero (čierny kohút), je už vyše 70 rokov garantom kvality vín Chianti - Classico a zároveň symbolom Toskánska. Túto skutočnosť nedokázalo zmeniť ani rozhodnutie súdu v San Francisco (USA) v roku 1992, ktorým sa vymedzuje právo používania názvu Gallo (kohút) ako znaku kvality len na území USA. Dnes sa výrobcovia tohoto vína združujú v rámci „Consorzio del marchio storico, Chianti Classico“ (Konzorcium historickej ochrannej známky, Chianti Classico).

Víno je popri olivovom oleji najdôležitejším poľnohospodárskym exportným produktom. Najznámej-ším spomedzi bielych toskánskych vín je Vernaccia di San Gimignano, ale i ľahké, suché Galestro. Na pobreží sa k rybím chodom ponúka ďalšie známe biele víno Bianco di Pitigliano. Popri Chianti Classico preslávili toskánske vína ďaleko za hranicami Brunello di Montalcino, jedno z najlepších červených vín sveta, alebo Vino nobile di Montepulciano. Pri vínach známych značiek treba spomenúť Vin Santo, sladšie dezertné víno podávané s mandľovým pečivom “cantuccini“ ktoré sa do vína namáča.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalitné vína majú na fľašiach označenie DOC (Denominazione do origine controllata), prípadne DOCG ( Denominazione di origine controllata e garantita), ktorými je garantovaný pôvod a kvalita takto označených druhov vín. Toskánsko je okrem svojho historického a kultúrneho dedičstva bezpochyby pyšné aj na svoju rozprávkovo krásnu prírodu. Apuánske Alpy (od mramorových lomov pri Carrare vedú značené chodníky k horským chatám) aj Monte Amiata (najvyšší vrch na území Toskánska, 1738 m) ponúkajú bohaté možnosti. Taliansky alpský zväz vytvoril v spolupráci s regionálnymi turistickými združeniami pomerne hustú sieť značených turistických chodníkov a trás. Najznámejšou a zároveň najvyhľadávanejšou je oblasť Chianti, vhodná tak na pešiu, ako i cykloturistiku. Samozrejme, že na bicykloch je možné prebrázdiť celé Toskánsko. Je už len na vás, aký prepravný prostriedok a trasu si zvolíte.

SkryťVypnúť reklamu

Na svoje si prídete aj za predpokladu, že patríte k vyznávačom jazdeckého športu. V sedle je možné prechádzať oblasťami v okolí miest Follonica, Marina di Massa, Pisa, Viareggio, ale i v oblasti medzi Florenciou a Sienou. Centrom jazdeckého športu je bezpochyby oblasť na juhu Toskánska, nazývaná Maremma, ktorá sa môže pochváliť najlepšími koňmi. Maremma je vlastne teritórium provincie Grosseto. Názov Maremma pochádza zo španielčiny marismas a znamená „močiare“. Dnes je však na území, ktoré bolo kedysi označované za „zem zúfalstva“, Národný park, nazývaný tiež Parco delľ Uccellina. Na ploche 10 000 ha žijú okrem chránených druhov vtákov a iných živočíchov predovšetkým divoké kone a druh dlhorohého hovädzieho dobytka oblasti Maremma, tzv. „Maremmane“, ktoré zaháňajú „Butteri“ - toskánski kovboji.

SkryťVypnúť reklamu

Maremma je dnes drsný a divoký kraj plný kontrastov, v ktorom preukázal človek schopnosť spolunažívať s prírodou. Príroda je silnou doménou regiónu rozprestierajúceho sa na východ od Toskánska. Umbria s príznačným prívlastkom „Cuore verde d‘Italia“ (zelené srdce Talianska) nemá síce, ako jediný región Apenínskeho poloostrova, priamy prístup k moru, napriek tomu dokáže konkurovať okolitým regiónom, čo sa týka prílevu zahraničných turistov. Umbria je kraj s bohatou históriou. Svedectvá o dávnych dobách vydávajú Perugia, Gubbio, Assisi, Spello, Orvieto, Todi, Spoleto, Narni a mnohé ďalšie.

V starých kamenných domoch žijú ľudia pokojným životom. Práve archaickosť celého regiónu a stredoveká atmosféra priťahujú do Umbrie stále viac turistov. Má mnoho tvárí, ale každý si nájde tú, ktorá mu je najbližšia.

SkryťVypnúť reklamu

Gurmáni vedia, že Umbria je krajom olivového oleja, hľuzovky (tartufo) a dobrého vína. Priaznivci jazzu z rôznych kútov sveta prichádzajú každoročne v lete na jazzové slávnosti Umbria Jazz priamo do krajského mesta Perugia. Operné mesto Spoleto sa preslávilo Festivalom dvoch svetov, ktorý sa koná každoročne na prelome mesiacov jún/júl. Zúčastňujú sa ho umelci z rôznych krajín sveta. Umbria je kraj, ktorý si zaslúži, aby sa o ňom písalo viac. Určite sa preto k zelenému regiónu v blízkej budúcnosti vrátime.

Sú miesta, kde nepotrebujete slová, aby vás pochopili, prirovnania, aby ste si uvedomili, že sa cítite dobre, ani prehnane silné zážitky, aby ste ich vôbec dokázali precítiť. Sú ľudia, ktorí vám ukážu nový svet a dajú vám pocit, že je váš. Sú miesta, kde vás prijmú ako hostí a dajú vám pocit domova.

SkryťVypnúť reklamu
PETRA MOLNÁROVÁ
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 594
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 326
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 138
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 349
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 881
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 879
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 375
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu