nechoďme spať hladní

Nielen veľký výber vín môže byť úskalím pre menej skúseného zákazníka. S pribúdajúcimi teplými dňami môže byť problém i transport vín. Ak víno necháte v aute na slnku, vysoká teplota ho veľmi ľahko zničí. Staršie ročníky vín navyše nerady opúšťajú chlad .

Nielen veľký výber vín môže byť úskalím pre menej skúseného zákazníka. S pribúdajúcimi teplými dňami môže byť problém i transport vín. Ak víno necháte v aute na slnku, vysoká teplota ho veľmi ľahko zničí. Staršie ročníky vín navyše nerady opúšťajú chlad a tmu pivníc a vydávajú sa na, spravidla poslednú, cestu. Preto s otvorením fľaše archívneho vína počkajte aspoň týždeň po tom, čo ste si ju priniesli domov.

Plnené zemiaky

Väčšie zemiaky pravidelných tvarov uvaríme v šupke tak, aby ostali tvrdšie. Potom z nich odrežeme vrch, očistíme ich, vnútro vydlabeme a osolíme. Vydlabané časti zemiakov prepasírujeme. Medzitým povaríme v osolenej vode krátko hrášok, ktorý po scedení vody rozmixujeme na kašu. Prepasírované zemiaky zmiešame so smotanovým syrom, osolíme a okoreníme strúhaným muškátovým orieškom. Polovicu zmiešame s rozmixovaným hráškom, druhú polovicu s paradajkovým pretlakom a do obidvoch zmesí pridáme vyšľahané bielky. Zemiaky plníme zeleninou i červenou plnkou, pokvapkáme olejom a dáme na vymastený pekáč. V rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme dvadsať minút až pol hodinu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Plnené zemiaky môžete podávať aj ako samostatný chod. Vtedy ich skúste zapíjať rizlingom vlašským, ročník 1996, L. Šebo, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, obsah alkoholu 11,5 percenta. Má výraznú kvetovo-ovocnú chuť a pre „vlašák“ aj typické výrazné kyselinky.

(dav)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 344
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 912
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 169
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 751
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 218
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 696
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 607
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu