Nielen veľký výber vín môže byť úskalím pre menej skúseného zákazníka. S pribúdajúcimi teplými dňami môže byť problém i transport vín. Ak víno necháte v aute na slnku, vysoká teplota ho veľmi ľahko zničí. Staršie ročníky vín navyše nerady opúšťajú chlad a tmu pivníc a vydávajú sa na, spravidla poslednú, cestu. Preto s otvorením fľaše archívneho vína počkajte aspoň týždeň po tom, čo ste si ju priniesli domov.
Plnené zemiaky
Väčšie zemiaky pravidelných tvarov uvaríme v šupke tak, aby ostali tvrdšie. Potom z nich odrežeme vrch, očistíme ich, vnútro vydlabeme a osolíme. Vydlabané časti zemiakov prepasírujeme. Medzitým povaríme v osolenej vode krátko hrášok, ktorý po scedení vody rozmixujeme na kašu. Prepasírované zemiaky zmiešame so smotanovým syrom, osolíme a okoreníme strúhaným muškátovým orieškom. Polovicu zmiešame s rozmixovaným hráškom, druhú polovicu s paradajkovým pretlakom a do obidvoch zmesí pridáme vyšľahané bielky. Zemiaky plníme zeleninou i červenou plnkou, pokvapkáme olejom a dáme na vymastený pekáč. V rúre predhriatej na 200 stupňov pečieme dvadsať minút až pol hodinu.
Plnené zemiaky môžete podávať aj ako samostatný chod. Vtedy ich skúste zapíjať rizlingom vlašským, ročník 1996, L. Šebo, Malokarpatská vinohradnícka oblasť, obsah alkoholu 11,5 percenta. Má výraznú kvetovo-ovocnú chuť a pre „vlašák“ aj typické výrazné kyselinky.
(dav)