Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Smútok zmenární

Mnoho zmenární položí na lopatky zavedenie eura. Prevádzky sa zmenia alebo zaniknú.

BRATISLAVA. Zatvorené, prevádzka zrušená. Tak končia donedávna prosperujúce zmenárne. S príchodom eura odchádza väčšina ich príjmov. Turisti v bratislavských zmenárňach menili najmä euro, málokedy libry či doláre, prípadne meny susedných štátov.

Majiteľ spoločnosti Kalken Tibor Kalina vlastní niekoľko pobočiek na východnom Slovensku. Prepúšťať sa zatiaľ nechystá. „Skúsime to, aj keď zavedením eura prídeme o viac ako polovicu zisku.“ Hovorí, že by pomohlo viac sa otvoriť východu - Rusom, Ukrajincom, troškou prispejú aj Česi, Maďari či Poliaci.

Skryť Vypnúť reklamu

Prežijú šikovnejší

Pre mnohé zmenárne môže znamenať záchranu spoločná prevádzka - okrem výmeny peňazí prevádzkovanie trafiky či malého obchodíka. Potvrdzuje to zmenáreň v rámci trafiky na bratislavskej Obchodnej ulici. Drobné zmenárne s obmedzenými priestormi podobnú možnosť nemajú.

Miroslav Miškuf vlastní tri zmenárne v Prešove, nechá si jednu. Skeptický je aj pre vývoj kurzu libry, ktorá neustále klesá. „Zachrániť by nás mohol prechod na bezhotovostný styk, napríklad na šeky,“ hovorí Miškuf.

Rozhodovať teraz bude šikovnosť majiteľa. Môže meniť peniaze väčším firmám alebo sa dohodnúť so zahraničnými pobočkami. Zaplatiť prevádzku, zamestnancov a náklady na energie zo zmieňania českých korún či forintov pôjde len ťažko.

Zamenia aj pohostia

Skryť Vypnúť reklamu

„Už mám novú prácu u rovnakého majiteľa,“ hovorí Richard z bratislavskej zmenárne Orchidea v centre mesta. Zmenáreň po Novom roku končí. „Posledné tri mesiace boli slabé. Len pár dní pred Silvestrom sa situácia zlepšila.“ Neďaleká zmenáreň spojená s kaviarňou nový rok prežije. „Uvidíme, ako to pôjde,“ hovorí zmenárnička Lucia. O prácu sa neobáva. Zmenárni pomáha kaviareň s výhodnou polohou v centre.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 618
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 220
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 084
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 245
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 059
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 555
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 686
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 120
  9. Po Slovensku na motorke 5 495
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 945
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu