Chren

Chren patrí neodmysliteľne do slovenskej kuchyne. Najčastejšie ho u nás poznáme nastrúhaný najemno s jablkom ako doplnok k varenej šunke. Nenahraditeľný je pri zabíjačkových jedlách, ovaroch a údených mäsách

. Tvorí skvelú spoločnosť rybám, kuraťu, morským živočíchom aj hovädziemu mäsu. Jeho horko-štipľavá chuť je cenená ľudstvom po stáročia a je nazameniteľná s inými.

Prepokladá sa, že pochádza zo strednej Európy, pravdepodobne z oblasti juhozápadného Ruska alebo dokonca z Maďarska. Egypťania poznali účinky chrenu už pred 3500 rokmi. V starom Grécku sa používal na miernenie bolesti krížov a ako afrodiziakum. V židovskej kultúre je po tisícročia spojený so sviatkom pesach, kde tvorí na prestretom stole jednu z horkých bylín pripomínajúcu židom ťažký odchod z Egypta. Legenda spomína delfskú vešticu, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V čase renesancie sa konzumácia chrenu rozšírila zo strednej Európy aj do ostatných štátov severne do Škandinávie a odtiaľ do Británie. Od roku 1600 sa chren stal štandardom k hovädzine a ustriciam. Chren sa vtedy pestoval takmer všade, najmä pri hostincoch, nielen na občerstvenie, ale aj na povzbudenie unavených cestujúcich. Do Ameriky sa dostal s prvými osadníkmi a v 19. storočí sa už v okolí Bostonu pestoval vo veľkom. Postupne sa chren rozšíril v celom miernom pásme severnej pologule.

Opis

Chren je vysoká trvácna bylina z čeľade kapustovitých. Dorastá až do výšky jedného metra, nezriedka aj viac. Má veľké podlhovasté listy a rozkonárenú byľ s bielymi kvetmi. Koreň chrenu je veľký, valcovitého tvaru, na vonkajšej strane bledožltej farby,

SkryťVypnúť reklamu

biely vnútri. Rastie vo vlhkých pôdach v blízkosti potokov, vodných nádrží a v priekopách. Rozmnožuje sa ľahko, presadením menších koreňov. Pri pestovaní treba občas niekoľko koreňov zo záhrady odstrániť, inak by sa mohol nekontrolovane rozrásť. Koreň zbierame na jeseň – október, november, alebo na jar – marec - máj. Uskladňujeme ho ako inú koreňovú zeleninu v pivnici, v tme vo vlhkom piesku. Dlhé uskladnenie mu však uberá na chuti.

Použitie

V liečiteľstve, ale aj v kulinárstve má svoje miesto. Varené hovädie mäso s čerstvo nastrúhaným chrenom je veľká pochúťka. Tiež chrenová omáčka, takmer zabudnutý pokrm, s ktorým sa stretneme skôr v rakúskych reštauráciách ako u nás, i keď toto jedlo považujeme za typicky slovenské. Surový nastrúhaný alebo obarený chren sa podáva celoročne ako príloha k údenému mäsu a rybám. Výborný je v nátierkach a mladé listy nasekané najemno osviežia čerstvé šaláty z listovej zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu

V liečiteľstve sa nastrúhaný chren zmiešaný s múkou v pomere 1:5 používa ako obklad na stuhnuté kĺby. Chren po nastrúhaní uvoľňuje silice stimulujúce sliznice a uvoľňujúce hlieny. Preto si už pri jeho strúhaní poriadne poplačeme, čo je však dobre, pretože sa prečistíme. Chren pôsobí protizápalovo, je vhodné užívať ho pri prechladnutiach a angínach, pôsobí pozitívne na obranyschopnosť nášho tela, eliminuje infekcie a pôvodcov niektorých ochorení zažívacieho traktu, normalizuje črevnú mikroflóru, povzbudzuje vylučovanie enzýmov. Je mierne močopudný. Obsahuje vitamíny A, C a vitamíny radu B, tiež minerálne látky draslík, vápnik, mangán a železo, nechýbajú cukry a vláknina.

Legenda spomína delfskú vešticu, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.

SkryťVypnúť reklamu

Tipy a triky

Chren chutí najlepšie, ak je čerstvo nastrúhaný.

Čím je chren jemnejšie nastrú-haný, tým intenzívnejšia je chuť a vôňa.

Nastrúhaný chren je možné zmraziť, no nie celý koreň, ten držíme vo vlhkom piesku.

Pri jedle nepodávame chren na striebre, chren by ho zakalil.

Chrenová omáčka

70 g hladkej múky

100 g masti

100 ml hovädzieho vývaru

1/2 ČL mletého muškátového orecha

1 PL cukru

100 ml sladkej smotany

100 g chrenu

1-2 PL citrónovej šťavy alebo jablčného octu

soľ

Na panvici si z masti a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom a za stáleho miešania varíme asi 10 - 15 minút. Osolíme, pridáme muškátový orech a cukor, zalejeme smotanou a necháme povariť. Nakoniec pridáme najemno postrúhaný chren a ocot, viac už omáčku nevaríme. Podávame s knedľou a tenkým plátkom vareného hovädzieho mäsa.

SkryťVypnúť reklamu

Varené hovädzie s chrenom

450 g hovädzieho mäsa

soľ

1 cibuľa

4 zrnká čierneho korenia

2 klinčeky

3 mrkvy

1 petržlen

1/2 stredného zeleru

1 pór

Umyté mäso vložíme do hrnca a zalejeme ho 2 l studenej osolenej vody a dáme variť. Po hodine pridáme očistenú zeleninu, koreniny a varíme ešte hodinu domäkka. Uvarené mäso nakrájame na plátky, obložíme varenou zeleninou a podávame s chrenom a chlebom.

Jablkový chren

200 g chrenu

500 g jabĺk

2 PL sladkej smotany

1,5 PL cukru

soľ

niekoľko kvapiek oleja

Jablká aj chren ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme smotanu, niekoľko kvapiek oleja, soľ a cukor. Vymiešame všetko dohromady a podávame k varenému hovädziemu alebo údenému bravčovému. Pre najlepšiu chuť pripravujeme jablčný chren tesne pred podávním.

SkryťVypnúť reklamu

Červená repa s kapustou a chrenom

1,5 kg červenej repy

1,5 kg bielej hlávkovej kapusty

300 g cibule

chren

nálev:

1 l vody

200 g cukru

2 PL soli

1/2 l octu

Repu uvaríme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Kapustu a cibuľu nakrájame nadrobno. Z vody, cukru, soli a octu si pripravíme nálev tak, že ho necháme zovrieť. Do vria- ceho nálevu vhodíme všetky suroviny a necháme krátko povariť. Nakoniec pridáme do odstavenej zmesi nastrúhaný chren. Zmesou plníme poháre, uzavrieme a sterilizujeme pri 75 °C asi 20 minút.

Chrenový šalát s jablkom a so zelerom

150 g čerstvého chrenu

200 g zeleru

300 g jabĺk

1 biely smotanový jogurt

šťava z 1 citróna

50 g posekaných vlašských orechov

mleté čierne korenie

soľ, cukor

Ošúpaný zeler nastrúhame nahrubo, sparíme v horúcej vode a precedíme. Očistený chren a jablko postrúhame nadrobno a zmiešame so zelerom. Pridáme orechy, zalejeme jogurtom a šťavou z citróna, osolíme a okoreníme podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Šalát s chrenom

1 menšia uhorka

2 rajčiny

1/2 cibule

1 PL oleja

1 PL octu

soľ

mleté čierne korenie

1 strúčik cesnaku

10 g chrenu

Rajčiny a uhorku nakrájame na kolieska, pokvapkáme olejom, octom, posolíme, okoreníme a posypeme pretlačeným cesnakom. Nakoniec posypeme postrú-haným chrenom. Podávame vychladené.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 231
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 675
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 587
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 309
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 254
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 882
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 698
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 443
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu