. Tvorí skvelú spoločnosť rybám, kuraťu, morským živočíchom aj hovädziemu mäsu. Jeho horko-štipľavá chuť je cenená ľudstvom po stáročia a je nazameniteľná s inými.
Prepokladá sa, že pochádza zo strednej Európy, pravdepodobne z oblasti juhozápadného Ruska alebo dokonca z Maďarska. Egypťania poznali účinky chrenu už pred 3500 rokmi. V starom Grécku sa používal na miernenie bolesti krížov a ako afrodiziakum. V židovskej kultúre je po tisícročia spojený so sviatkom pesach, kde tvorí na prestretom stole jednu z horkých bylín pripomínajúcu židom ťažký odchod z Egypta. Legenda spomína delfskú vešticu, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.
V čase renesancie sa konzumácia chrenu rozšírila zo strednej Európy aj do ostatných štátov severne do Škandinávie a odtiaľ do Británie. Od roku 1600 sa chren stal štandardom k hovädzine a ustriciam. Chren sa vtedy pestoval takmer všade, najmä pri hostincoch, nielen na občerstvenie, ale aj na povzbudenie unavených cestujúcich. Do Ameriky sa dostal s prvými osadníkmi a v 19. storočí sa už v okolí Bostonu pestoval vo veľkom. Postupne sa chren rozšíril v celom miernom pásme severnej pologule.
Opis
Chren je vysoká trvácna bylina z čeľade kapustovitých. Dorastá až do výšky jedného metra, nezriedka aj viac. Má veľké podlhovasté listy a rozkonárenú byľ s bielymi kvetmi. Koreň chrenu je veľký, valcovitého tvaru, na vonkajšej strane bledožltej farby,
biely vnútri. Rastie vo vlhkých pôdach v blízkosti potokov, vodných nádrží a v priekopách. Rozmnožuje sa ľahko, presadením menších koreňov. Pri pestovaní treba občas niekoľko koreňov zo záhrady odstrániť, inak by sa mohol nekontrolovane rozrásť. Koreň zbierame na jeseň – október, november, alebo na jar – marec - máj. Uskladňujeme ho ako inú koreňovú zeleninu v pivnici, v tme vo vlhkom piesku. Dlhé uskladnenie mu však uberá na chuti.
Použitie
V liečiteľstve, ale aj v kulinárstve má svoje miesto. Varené hovädie mäso s čerstvo nastrúhaným chrenom je veľká pochúťka. Tiež chrenová omáčka, takmer zabudnutý pokrm, s ktorým sa stretneme skôr v rakúskych reštauráciách ako u nás, i keď toto jedlo považujeme za typicky slovenské. Surový nastrúhaný alebo obarený chren sa podáva celoročne ako príloha k údenému mäsu a rybám. Výborný je v nátierkach a mladé listy nasekané najemno osviežia čerstvé šaláty z listovej zeleniny.
V liečiteľstve sa nastrúhaný chren zmiešaný s múkou v pomere 1:5 používa ako obklad na stuhnuté kĺby. Chren po nastrúhaní uvoľňuje silice stimulujúce sliznice a uvoľňujúce hlieny. Preto si už pri jeho strúhaní poriadne poplačeme, čo je však dobre, pretože sa prečistíme. Chren pôsobí protizápalovo, je vhodné užívať ho pri prechladnutiach a angínach, pôsobí pozitívne na obranyschopnosť nášho tela, eliminuje infekcie a pôvodcov niektorých ochorení zažívacieho traktu, normalizuje črevnú mikroflóru, povzbudzuje vylučovanie enzýmov. Je mierne močopudný. Obsahuje vitamíny A, C a vitamíny radu B, tiež minerálne látky draslík, vápnik, mangán a železo, nechýbajú cukry a vláknina.
Legenda spomína delfskú vešticu, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.
Tipy a triky
Chren chutí najlepšie, ak je čerstvo nastrúhaný.
Čím je chren jemnejšie nastrú-haný, tým intenzívnejšia je chuť a vôňa.
Nastrúhaný chren je možné zmraziť, no nie celý koreň, ten držíme vo vlhkom piesku.
Pri jedle nepodávame chren na striebre, chren by ho zakalil.
Chrenová omáčka
70 g hladkej múky
100 g masti
100 ml hovädzieho vývaru
1/2 ČL mletého muškátového orecha
1 PL cukru
100 ml sladkej smotany
100 g chrenu
1-2 PL citrónovej šťavy alebo jablčného octu
soľ
Na panvici si z masti a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom a za stáleho miešania varíme asi 10 - 15 minút. Osolíme, pridáme muškátový orech a cukor, zalejeme smotanou a necháme povariť. Nakoniec pridáme najemno postrúhaný chren a ocot, viac už omáčku nevaríme. Podávame s knedľou a tenkým plátkom vareného hovädzieho mäsa.
Varené hovädzie s chrenom
450 g hovädzieho mäsa
soľ
1 cibuľa
4 zrnká čierneho korenia
2 klinčeky
3 mrkvy
1 petržlen
1/2 stredného zeleru
1 pór
Umyté mäso vložíme do hrnca a zalejeme ho 2 l studenej osolenej vody a dáme variť. Po hodine pridáme očistenú zeleninu, koreniny a varíme ešte hodinu domäkka. Uvarené mäso nakrájame na plátky, obložíme varenou zeleninou a podávame s chrenom a chlebom.
Jablkový chren
200 g chrenu
500 g jabĺk
2 PL sladkej smotany
1,5 PL cukru
soľ
niekoľko kvapiek oleja
Jablká aj chren ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme smotanu, niekoľko kvapiek oleja, soľ a cukor. Vymiešame všetko dohromady a podávame k varenému hovädziemu alebo údenému bravčovému. Pre najlepšiu chuť pripravujeme jablčný chren tesne pred podávním.
Červená repa s kapustou a chrenom
1,5 kg červenej repy
1,5 kg bielej hlávkovej kapusty
300 g cibule
chren
nálev:
1 l vody
200 g cukru
2 PL soli
1/2 l octu
Repu uvaríme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Kapustu a cibuľu nakrájame nadrobno. Z vody, cukru, soli a octu si pripravíme nálev tak, že ho necháme zovrieť. Do vria- ceho nálevu vhodíme všetky suroviny a necháme krátko povariť. Nakoniec pridáme do odstavenej zmesi nastrúhaný chren. Zmesou plníme poháre, uzavrieme a sterilizujeme pri 75 °C asi 20 minút.
Chrenový šalát s jablkom a so zelerom
150 g čerstvého chrenu
200 g zeleru
300 g jabĺk
1 biely smotanový jogurt
šťava z 1 citróna
50 g posekaných vlašských orechov
mleté čierne korenie
soľ, cukor
Ošúpaný zeler nastrúhame nahrubo, sparíme v horúcej vode a precedíme. Očistený chren a jablko postrúhame nadrobno a zmiešame so zelerom. Pridáme orechy, zalejeme jogurtom a šťavou z citróna, osolíme a okoreníme podľa chuti.
Šalát s chrenom
1 menšia uhorka
2 rajčiny
1/2 cibule
1 PL oleja
1 PL octu
soľ
mleté čierne korenie
1 strúčik cesnaku
10 g chrenu
Rajčiny a uhorku nakrájame na kolieska, pokvapkáme olejom, octom, posolíme, okoreníme a posypeme pretlačeným cesnakom. Nakoniec posypeme postrú-haným chrenom. Podávame vychladené.