Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Chren

Chren patrí neodmysliteľne do slovenskej kuchyne. Najčastejšie ho u nás poznáme nastrúhaný najemno s jablkom ako doplnok k varenej šunke. Nenahraditeľný je pri zabíjačkových jedlách, ovaroch a údených mäsách

. Tvorí skvelú spoločnosť rybám, kuraťu, morským živočíchom aj hovädziemu mäsu. Jeho horko-štipľavá chuť je cenená ľudstvom po stáročia a je nazameniteľná s inými.

Prepokladá sa, že pochádza zo strednej Európy, pravdepodobne z oblasti juhozápadného Ruska alebo dokonca z Maďarska. Egypťania poznali účinky chrenu už pred 3500 rokmi. V starom Grécku sa používal na miernenie bolesti krížov a ako afrodiziakum. V židovskej kultúre je po tisícročia spojený so sviatkom pesach, kde tvorí na prestretom stole jednu z horkých bylín pripomínajúcu židom ťažký odchod z Egypta. Legenda spomína delfskú vešticu, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.

Skryť Vypnúť reklamu

V čase renesancie sa konzumácia chrenu rozšírila zo strednej Európy aj do ostatných štátov severne do Škandinávie a odtiaľ do Británie. Od roku 1600 sa chren stal štandardom k hovädzine a ustriciam. Chren sa vtedy pestoval takmer všade, najmä pri hostincoch, nielen na občerstvenie, ale aj na povzbudenie unavených cestujúcich. Do Ameriky sa dostal s prvými osadníkmi a v 19. storočí sa už v okolí Bostonu pestoval vo veľkom. Postupne sa chren rozšíril v celom miernom pásme severnej pologule.

Opis

Chren je vysoká trvácna bylina z čeľade kapustovitých. Dorastá až do výšky jedného metra, nezriedka aj viac. Má veľké podlhovasté listy a rozkonárenú byľ s bielymi kvetmi. Koreň chrenu je veľký, valcovitého tvaru, na vonkajšej strane bledožltej farby,

Skryť Vypnúť reklamu

biely vnútri. Rastie vo vlhkých pôdach v blízkosti potokov, vodných nádrží a v priekopách. Rozmnožuje sa ľahko, presadením menších koreňov. Pri pestovaní treba občas niekoľko koreňov zo záhrady odstrániť, inak by sa mohol nekontrolovane rozrásť. Koreň zbierame na jeseň – október, november, alebo na jar – marec - máj. Uskladňujeme ho ako inú koreňovú zeleninu v pivnici, v tme vo vlhkom piesku. Dlhé uskladnenie mu však uberá na chuti.

Použitie

V liečiteľstve, ale aj v kulinárstve má svoje miesto. Varené hovädie mäso s čerstvo nastrúhaným chrenom je veľká pochúťka. Tiež chrenová omáčka, takmer zabudnutý pokrm, s ktorým sa stretneme skôr v rakúskych reštauráciách ako u nás, i keď toto jedlo považujeme za typicky slovenské. Surový nastrúhaný alebo obarený chren sa podáva celoročne ako príloha k údenému mäsu a rybám. Výborný je v nátierkach a mladé listy nasekané najemno osviežia čerstvé šaláty z listovej zeleniny.

Skryť Vypnúť reklamu

V liečiteľstve sa nastrúhaný chren zmiešaný s múkou v pomere 1:5 používa ako obklad na stuhnuté kĺby. Chren po nastrúhaní uvoľňuje silice stimulujúce sliznice a uvoľňujúce hlieny. Preto si už pri jeho strúhaní poriadne poplačeme, čo je však dobre, pretože sa prečistíme. Chren pôsobí protizápalovo, je vhodné užívať ho pri prechladnutiach a angínach, pôsobí pozitívne na obranyschopnosť nášho tela, eliminuje infekcie a pôvodcov niektorých ochorení zažívacieho traktu, normalizuje črevnú mikroflóru, povzbudzuje vylučovanie enzýmov. Je mierne močopudný. Obsahuje vitamíny A, C a vitamíny radu B, tiež minerálne látky draslík, vápnik, mangán a železo, nechýbajú cukry a vláknina.

Legenda spomína delfskú vešticu, ktorá povedala Apolónovi, že reďkovka má cenu olova, repa cenu striebra a chren cenu zlata.

Skryť Vypnúť reklamu

Tipy a triky

Chren chutí najlepšie, ak je čerstvo nastrúhaný.

Čím je chren jemnejšie nastrú-haný, tým intenzívnejšia je chuť a vôňa.

Nastrúhaný chren je možné zmraziť, no nie celý koreň, ten držíme vo vlhkom piesku.

Pri jedle nepodávame chren na striebre, chren by ho zakalil.

Chrenová omáčka

70 g hladkej múky

100 g masti

100 ml hovädzieho vývaru

1/2 ČL mletého muškátového orecha

1 PL cukru

100 ml sladkej smotany

100 g chrenu

1-2 PL citrónovej šťavy alebo jablčného octu

soľ

Na panvici si z masti a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom a za stáleho miešania varíme asi 10 - 15 minút. Osolíme, pridáme muškátový orech a cukor, zalejeme smotanou a necháme povariť. Nakoniec pridáme najemno postrúhaný chren a ocot, viac už omáčku nevaríme. Podávame s knedľou a tenkým plátkom vareného hovädzieho mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

Varené hovädzie s chrenom

450 g hovädzieho mäsa

soľ

1 cibuľa

4 zrnká čierneho korenia

2 klinčeky

3 mrkvy

1 petržlen

1/2 stredného zeleru

1 pór

Umyté mäso vložíme do hrnca a zalejeme ho 2 l studenej osolenej vody a dáme variť. Po hodine pridáme očistenú zeleninu, koreniny a varíme ešte hodinu domäkka. Uvarené mäso nakrájame na plátky, obložíme varenou zeleninou a podávame s chrenom a chlebom.

Jablkový chren

200 g chrenu

500 g jabĺk

2 PL sladkej smotany

1,5 PL cukru

soľ

niekoľko kvapiek oleja

Jablká aj chren ošúpeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme smotanu, niekoľko kvapiek oleja, soľ a cukor. Vymiešame všetko dohromady a podávame k varenému hovädziemu alebo údenému bravčovému. Pre najlepšiu chuť pripravujeme jablčný chren tesne pred podávním.

Skryť Vypnúť reklamu

Červená repa s kapustou a chrenom

1,5 kg červenej repy

1,5 kg bielej hlávkovej kapusty

300 g cibule

chren

nálev:

1 l vody

200 g cukru

2 PL soli

1/2 l octu

Repu uvaríme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Kapustu a cibuľu nakrájame nadrobno. Z vody, cukru, soli a octu si pripravíme nálev tak, že ho necháme zovrieť. Do vria- ceho nálevu vhodíme všetky suroviny a necháme krátko povariť. Nakoniec pridáme do odstavenej zmesi nastrúhaný chren. Zmesou plníme poháre, uzavrieme a sterilizujeme pri 75 °C asi 20 minút.

Chrenový šalát s jablkom a so zelerom

150 g čerstvého chrenu

200 g zeleru

300 g jabĺk

1 biely smotanový jogurt

šťava z 1 citróna

50 g posekaných vlašských orechov

mleté čierne korenie

soľ, cukor

Ošúpaný zeler nastrúhame nahrubo, sparíme v horúcej vode a precedíme. Očistený chren a jablko postrúhame nadrobno a zmiešame so zelerom. Pridáme orechy, zalejeme jogurtom a šťavou z citróna, osolíme a okoreníme podľa chuti.

Skryť Vypnúť reklamu

Šalát s chrenom

1 menšia uhorka

2 rajčiny

1/2 cibule

1 PL oleja

1 PL octu

soľ

mleté čierne korenie

1 strúčik cesnaku

10 g chrenu

Rajčiny a uhorku nakrájame na kolieska, pokvapkáme olejom, octom, posolíme, okoreníme a posypeme pretlačeným cesnakom. Nakoniec posypeme postrú-haným chrenom. Podávame vychladené.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 852
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 930
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 923
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 151
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 702
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 621
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 476
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 381
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 373
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 232
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu