Sabráž - keď lietajú hrdlá

Určite neexistuje charakteristickejší zvuk osláv, ako je výstrel šampanského. Fľaša šumivého vína sa však dá otvoriť aj inak, netradične - sťatím jej hrdla. Sú takí, čo to naozaj vedia.

Určite neexistuje charakteristickejší zvuk osláv, ako je výstrel šampanského. Fľaša šumivého vína sa však dá otvoriť aj inak, netradične - sťatím jej hrdla. Sú takí, čo to naozaj vedia.

Foto: Miloš Mikuš

Mnohým domácim „someliérom" sa otváranie šampanského ani neráta, keď zátka nelieta nekontrolovane miestnosťou, pričom zrejme tajne dúfajú, že tentoraz sa im azda podarí efektne zostreliť luster alebo aspoň trafiť niekoho do hlavy. Aká milá lacná zábava. Pritom sa všetci od vás odvracajú, kryjú si hlavy ako nefotogenickí ministri a modlia sa, aby tentoraz neskončil celý obsah na koberci. Skutočný someliér otvára fľašu sektu takmer nehlučne, a pri vytiahnutí zátky začujete akurát zvuk podobný slastnému vydýchnutiu uspokojenej ženy. Šumivé víno však umožňuje vyniknúť aj tým najšikovnejším - tí dokážu otvoriť fľašu sektu aj menej tradičným, ale o to efektnejším spôsobom - sťatím jej hrdla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Sekali už Napoleonovi vojaci

Sekanie sektu ste už možno zažili pri výnimočných príležitostiach, keď sa týmto jedinečným aktom začína slávnostný program, prípadne oslava. Nielen pomenovanie - sabráž, ale aj samotný zvyk je asi dvesto rokov starý a pochádza z Francúzska, z čias napoleonských vojen, keď sa nedočkaví vojaci nezdržiavali riadnym otváraním šampanského, ale ich víťazstvá (alebo prehry) sprevádzalo jednoduché sťatie fliaš šabľou. Tento zvyk sa preniesol storočiami a dnes majú majstri „sekáči" dokonca svoju celosvetovú organizáciu - Bratstvo zlatej šable (Confrérie du Sabre d'Or), ktorej cieľom je zachovať túto tradíciu a zároveň propagovať pravé šampanské zo Champagne.

Fľaša sektu je iná

Šumivé víno rozpozná aj laik podľa špecifického tvaru fľaše, ktorý nie je samoúčelný. Vyžaduje si ho tlak, ktorý dosahuje počas kvasenia viac ako sedemnásť atmosfér a fľaša musí vydržať neporušená mesiace a roky uskladnenia. Tomu je uspôsobený nielen jej tvar s typicky vnoreným dnom, ale aj hrúbka skla dosahujúca až osem milimetrov, čo sa prejavuje na jej hmotnosti. Keďže sa dnes typická fľaša sektu stáva ťažkou nielen na uskladnenie a transport, ale je zaťažujúca aj z hľadiska obnoviteľných zdrojov, testujú sa jej odľahčené verzie. Zníženie jej hmotnosti o necelých desať percent umožňuje naložiť až o štyritisíc fliaš viac na každý nákladiak a tým každoročne znížiť počet ich ciest až o tritisíc.

SkryťVypnúť reklamu

Aby šumivé víno neušlo predčasne z fľaše, musí byť dostatočne starostlivo uzavreté. Na to slúžia nielen kvalitnejšie a väčšie korky, ale aj kovová korunka, ktorá uzáver pevne viaže k fľaši pomocou šesťkrát zatočeného drôtu. Kým najkvalitnejšie šumivé vína sú uzatvorené poctivo vyberaným korkom, lacnejšie majú zvyčajne uzávery z lisovaného korku a na bežné šumivé vína sa využívajú aj plastové zátky. Zvyčajne platí, že čím lacnejšie šumivé víno otvárate, tým ľahšie uteká uzáver z fľaše, pričom dosahuje rýchlosť monopostov formuly 1 - až tristo kilometrov za hodinu. Podľa tvaru uvoľneného korku sa dá poznať aj vek vína, čím je víno mladšie, tým skôr sa začne korok vracať do pôvodného stavu, pri starých vínach zostáva dlho (alebo navždy) v tvare typického hríbika.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenskí sekáči sú jednotky

Vďaka svojej výnimočnosti sabráž priam láka na súperenie tých, čo ju zvládajú a už pár rokov sa na Morave seká aj súťažne. V areáli vínnych pivníc v Prušánkach, v lokalite Nechory súťažia someliéri z Česka a zo Slovenska, ktorí sa do Guinnessovej knihy rekordov zapísali nielen hromadnou sabrážou, ale aj sekaním na čas pomocou rôznych predmetov, keď Libor Nazarčuk sekol za jednu minútu sedem fliaš sektu pomocou šable, pohára, podšálky, popolníka, podkovy, svietnika a palice. Pred dvomi rokmi vyhral túto súťaž známy slovenský someliér Miroslav Jajcay zo Slovenského Grobu, a po napínavom dámskom finále bola za majsterku vyhlásená Klaudia Tretinová z Pezinka, ktorá je pravdepodobne jedinou ženou u nás ovládajúcou toto umenie. Dnes ju máte možnosť vidieť pri tých najslávnostnejších podujatiach organizovaných napríklad Malokarpatskou vínnou cestou.

SkryťVypnúť reklamu

Sabráž nie je jednoduchou záležitosťou, a ak si na ňu netrúfate sami, a ani napoleonský dôstojník vo výslužbe nie je poruke, v lepších podnikoch môžete požiadať školeného someliéra. Sabráž robí z konzumácie sektu dvojnásobný zážitok

Sabráž má svoje pravidlá
1. Šumivé víno by malo byť vychladené asi na tri až päť stupňov Celzia, šampanské alebo drahšie sekty sa sekajú lepšie, lebo ich fľaše majú zvyčajne kvalitnejšie sklo, bez mikroskopických trhlín.

2. Starostlivo odstráňte pozlátku a korunku okolo korku.

3. Vo vystretej ruke držte pevne fľašu s palcom vo vnorenom dne a hrdlo namierte asi v tridsať- až štyridsaťstupňovom uhle smerom, kde nikto nestojí.

4. Šev fľaše otočte smerom dohora a na fľašu položte šabľu alebo tupý predmet, ktorým idete sekať.

5. Šabľou prejdite primerane razantne smerom k rozšírenej časti hrdla, ktorá sa odlomí spolu s korkom. Pozor, lebo môže odletieť aj do vzdialenosti desať metrov.

Ak sa vám seknutie nepodarí na prvýkrát, fľašu otvorte normálnym spôsobom, lebo sa už mohla čiastočne narušiť jej štruktúra a pri ďalšom pokuse by mohlo dôjsť k jej explózii.

Správny spôsob otvárania a podávania sektu
Suché šumivé víno si najlepšie vychutnáte vychladené na teplotu sedem až osem stupňov Celzia, a ak je sladšie, tak ho podávajte ešte chladnejšie. Ak otvárate kvalitné víno s korkovou zátkou, nemusíte sa báť jej samouvoľnenia. Zátku prekryte bielym plátenným obrúskom a fľašu nahnite do 45° uhla smerom od tela. Pravou rukou pridržte zátku v obrúsku, ľavou rukou uchopte fľašu za dno a otvorte ju pomalým otáčavým pohybom fľaše.

Sekty a šampanské sa už nepodávajú v tzv. miskách, ale uprednostňujú sa vysoké štíhle kalichy z číreho skla, pričom misky sa používajú skôr na miešané nápoje a vermuty. Šumivé víno vždy dolievajte a medzitým fľašu chlaďte, aby ste udržali jeho optimálnu teplotu podávania. Šumivé víno síce vynikne s jahodami, ale víno nelejte na ne - prišli by ste o všetky bublinky a navyše by ste si znehodnotili buket vína, ako aj chuťový vnem.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 687
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 679
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 741
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 707
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 695
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 264
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 226
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 306
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu