Podľa dĺžky vegetačnej doby a spôsobu pestovania rozdeľujeme reďkev na jarnú, s vegetačnou dobou 50 až 60 dní, letnú, s vegetačnou dobou 60 až 90 dní a zimnú, s vegetačnou dobou 100 až 130 dní.
Reďkev ako predplodina
Reďkev pestujeme ako predplodinu (jarná reďkev), medziplodinu (letná reďkev), následnú plodinu (zimná reďkev), popr. ako hlavnú plodinu. Najlepšie jej vyhovujú piesočnato-hlinité, hlinito-piesočnaté a pre zimnú reďkev hlinité pôdy s dostatkom humusu. Reďkev pestovaná na ťažkých pôdach sa vyznačuje ostrou až drsnou chuťou.
Reďkev neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom (buľvy sú červivé, praskajú a majú nepríjemnú štipľavú chuť), preto ju pestujeme v druhom alebo treťom roku po hnojení maštaľným hnojom. Pestujeme ju z priameho výsevu do voľnej pôdy. Jarnú reďkev sejeme v mesiaci marec až do polovičky apríla. Letnú reďkev sejeme v mesiacoch apríl a máj. Od júla do polovičky augusta sejeme zimnú reďkev. Zimnú reďkev nechávame na poli čo najdlhšie. Zberáme ju pomocou rýľa, na väčších plochách podorávačom v mesiaci október až november. Vybraté buľvy očistíme asi 50 milimetrov nad buľvou tak, že odkrútime listy. Popraskané, mechanicky poškodené buľvy odstránime a zdravé bez vňate sú vhodné na uskladnenie.
Reďkev sa používa aj ako liečivá rastlina s antimikrobiálnym účinkom. Reďkev sa používa ako domáci prostriedok proti nachladnutiu. Čerstvá šťava z reďkvi (100 až 150 ml na deň) priaznivo vplýva pri chronických ochoreniach žlčníka (nie zápaloch, lebo dráždi pečeň a žlčové cesty), žalúdka a pri poruchách trávenia. Šťava z reďkvi zmiešaná s medom sa používa proti kašľu a zachrípnutiu.
Podporuje chuť do jedla
Príjemne štiplavá chuť reďkvi podporuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie. Reďkev môžeme nastrúhať, podľa chuti posoliť, poprípade i pokvapkať citrónom a olejom a tak konzumovať s chlebom natretým maslom a syrom. V surovom stave je vhodná na prípravu pikantných, miešaných surových šalátov. Pri tepelnej úprave nadobúda nepríjemnú chuť.
Reďkev sa dá použiť aj do nátierok. Nátierku z tvarohu a reďkvi pripravíme tak, že pomiešame 250 gramov mäkkého tvarohu s 1 dl smotany, pridáme 2 až 3 polievkové lyžice jemne nastrúhanej reďkvi, osolíme a posypeme pokrájanou pažítkou. Natierame na hrianky, čierny chlieb alebo pečivo.
Autor: Jozef Fülüp