Na víruosvé choroby sú citlivé sú všetky ušľachtilé odrody viniča (najmä Rizling vlašský, Silvánske zelené a Burgundské biele), americké druhy a hybridy a okrasný ázijský vinič, ale aj veľa iných drevín (napríklad orech, slivka, brest, javor, vtáčí zob) a bylín.
Na listoch je zvyčajne nápadné nepravidelné a ostré zúbkovanie, stopkový výkrojok sa otvára až sa môže úplne stratiť.
Na rozdiel od poškodenia rastovými herbicídmi, keď je žilnatina zbujnená a chaoticky usporiadaná, v prípade roncetu nebujnie len medzi hlavnou a vedľajšou žilnatinou je nápadný ostrý uhol. Žltnutie listov býva málo výrazné. Špecifickým príznakom je „krátkočlánkovitosť“, ktorá je nápadná napríklad pri odrode Rizling vlašský.
Prenášačmi sú háďatká
Niekedy sa vyskytuje úplná degradácia výhonkov. Vtedy bývajú na jednom kolienku dva veľké puky.
Tiež zrastanie výhonkov, vidličnatosť, olistenie úponiek a strapcov, opad strapcov a hráškovatenie bobúľ sú príznakmi roncetu, ktorý vyvolávajú viaceré vírusy, prípadne ich kombinácie.
Roncet sa prenáša štepením a v prírode sú jeho prenášačmi háďatká z rodu Xiphinema, ktoré sa však u nás zatiaľ nevyskytujú. Na veľmi napadnutých kroch postupne po viacerých rokoch klesá úroda až o dve tretiny a cukornatosť hrozna klesá o 1 až 2 stupne normalizovaného muštomeru.
Choroba nepriaznivo ovplyvňuje buket, chuť a celkovú kvalitu vína.
Po niekoľkých rokoch napadnuté kry často hynú. Roncet u nás škodí najmä v Malokarpatskej a v Tokajskej vinohradníckej oblasti.
Ochrana proti rozširovaniu
Ochrana proti rozširovaniu roncetu a iných vírusových chorôb spočíva predovšetkým v štepení iba bezvírusového materiálu, či už podpníkového alebo ušľachtilého.
Preto zber jednoročného dreva, z ktorého sa použijú vrúble na rozmnožovanie, treba robiť len zo zdravých krov, aby sa zabránilo rozširovaniu vírusových chorôb.
Prehliadky vinohradov určených na zber vrúbľov sa vykonávajú počas vegetácie minimálne dva razy do roka, pričom všetky napadnuté kry sa označia a vyradia z ďalšieho rozmnožovania.
Podobne by mali postupovať aj menší štepári pri domácom štepení, a čo i len podozrivé kry nech radšej nerozmnožujú.
Na vysádzanie mladých vinohradov a aj na podsádzanie starších viníc sa musia používať len bezvirózne sadenice. Novú vinicu je vhodné založiť až päť rokov po zrušení tej starej.