BRATISLAVA. Každý rok sú väčšie a väčšie a podľa turistických štatistík aj viac navštevované. Vianočné trhy v Bratislave už dlho nie sú len záležitosťou miestnych.
Ich charakteristickú vôňu, v ktorej sa miesi čosi z cigánskej, cibule, rumu i vareného vína, cítiť odvčera takmer po celom historickom centre.
Majú už šestnásť rokov. Tento rok vyrástlo na Hlavnom a Františkánskom námestí 107 stánkov s jedlom a tradičnými vianočnými darčekmi. Komercia nad remeselníkmi tu ešte nezvíťazila.
Na trhoch to včera začalo žiť už od rána. Trhovci na oficiálne otváracie reči a zažínanie stromčeka nečakali.
„Pre nás sú dôležití ľudia a tí sa na varené vínko a lokše pýtali už o deviatej ráno,“ usmieval sa predavač. Napoludnie bolo na trhoch už klasicky plno.
„Prišli sme sem z firmy na obed, je to už taká naša tradícia,“ vraví mladá žena v skupinke postávajúcej pod prístreškom. „Niektoré stánky už poznáme z minulých rokov, takže ideme na istotu.“
Slávnostné otvorenie na Hlavnom námestí prišlo na rad až poobede. Z pódia zaznel spevácky koncert i príhovor, a napokon rozsvietili aj pätnásťmetrový stromček.
Bolo to asi len pol hodiny potom, čo sa na susednom Hviezdoslavovom námestí začínali trhy konkurencie, ktoré organizuje mestská časť Staré Mesto. Ľudia rozdiel a boj mestských trhov nevnímajú, nechápu dvojnásobné otváranie, dva stromčeky či rozdielnu výzdobu.
Dôležitá je atmosféra a priatelia, s ktorými môžete podupávať v mraze pri varenom vínku a cigánskej a tú si môžu návštevníci užívať až do 23. decembra.
SME – OLIVER FILAN |
Autor: lut