Dnešné menu- Citrón

Citrón je asi naše najznámejšie cudzokrajné ovocie hneď po banáne. V zime čaj s medom a citrónom pomáha pri prechladnutí. V lete nás zase osvieži citronáda s ľadom a cukrom. No asi málokto vie, že to, čo voláme na Slovensku (ale aj v okolitých štátoch) ci

trón, by mal byť skôr lemon alebo limon. Najlepšie delenie majú Briti na citron a lemon. Aký je medzi nimi rozdiel?

Citrón patrí medzi citrusy ako lemon, ale práve on sa pokladá za prapredka všetkých citrusov. Rozdiel je zrejmý po prekrojení. Citrón má hrubú kôru, zvonka žltú až tmavožltú, veľmi aromatickú. Dužina je veľmi malá, takmer bez šťavy a kyslá. Plody bývajú rôznych nepravidelných tvarov od hruškovitého po tvar prstov na ruke s kôrou drsnou, matnou. Plody neraz dorastú do veľkosti až 30 cm. Jednotlivé segmenty (mesiačiky) sa od seba oddeľujú veľmi zle. Citrón sa používa na prípravu oleja, v parfumérii, v lekárnictve. Neskôr sa začalo s novším využitím kôry na účely kandizovania, prípadne na výrobu marmelád.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Lemon má šupku svetložltú, tenkú, zato dužina je výrazná, s ľahko oddeliteľnými segmentmi, chuti od kyslej po sladkú, a je menej aromatický. Používa sa na prípravu nápojov, na dochucovanie liekov, v niektorých krajinách namiesto octu. Plody bývajú oválne s kónickým zakončením na oboch stranách. Kôra lemonu je hladká a lesklá, veľkosť plodu medzi 5,5 – 12 cm.

Pôvod

Predpokladá sa, že citrón a teda aj všetky citrusy pochádzajú z juhovýchodnej Ázie spred 4000 rokov. Z citrónu sa neskôr vyvinuli ostatné známe citrusy ako pomaranč, lemon, grapefruit, limetka, mandarínka, kumquat alebo najnovšie dopestovaný limquat. Citrónovník je malý strom s ostňami, ale z citrusov rodí najväčšie plody. Z Ázie bol citrón prenesený na Stredný východ, kde bol známy pod menom perzské jabĺčko.

SkryťVypnúť reklamu

Predpokladá sa, že okolo 540 p. n. l. za vlády Kýrosa veľkého z Perzskej veľríše bolo jabĺčko dovezené do Babylonu. Odtiaľ sa citrón preniesol spolu s Alexandrom Veľkým do oblasti Stredozemného mora asi 300 p. n. l. V biblických časoch citrón v Palestíne kultivovali Židia, ktorí ho používajú dodnes pri svojich oslavách svätostánku. Ďalšie rozšírenie nastalo za vlády cisára Augusta. Citrónovníky boli vysadené na mnohých miestach Talianska od Sicílie až po Rím. Lenže čoskoro pestovatelia zistili, že citrónovník je háklivý na nízke teploty, preto začali postupne v chladnejších oblastiach vznikať prvé „oranžériá“. V 4. storočí stromy v Taliansku zničili nájazdy Barbarov a mráz. Prežili a dodnes sa aj pestujú na Korzike a na Sicílii a niektorých gréckych ostrovoch.

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Citrón poslúži v cukrárstve, do pudingov a koláčov, najmä ako nakladaná kôra v cukre. Kôra citrónu sa v Indii nakladá na pickles (na kyslo asi ako naša sladkokyslá čalamáda). V Indonézii sa čerstvá kôra je surová s ryžou. V Guatemale sa výťažkom z kôry ochucujú sýtené nápoje. V Barbadose sa vyrába „citrónová voda“, ktorá sa používa pri výrobe vermútov. V Číne si ľudia ukladajú čerstvé citróny do misiek, aby im príjemne prevoňali byt. Z listov sa na tichomorských ostrovoch lisuje olej používaný pri príprave francúzskych parfumov. V Indii sa drevo z citrónovníka používa ako palica na podopieranie pri chôdzi. Jej drevo je pevné a trvácne.

Kandizovanie kôry

Plod sa po zbavení dužiny 40 dní máča v slanej vode, voda sa pritom každý druhý deň vymieňa. Potom sa soľ odstráni a následne sa kôra varí a sladí a väčšinou suší na slnku. Najväčšími výrobcami sladenej kôry sú Anglicko, Francúzsko a Spojené štáty americké. V roku 1970, v Portoriku objavili inú metódu výroby sladkej kôry. Dovtedy sa ťažké sudy s kôrou prevážali cez oceány, no odteraz sa malo všetko zjednodušiť. Portoričania prišli na lepšiu technológiu - ošúpanú kôru vysušia pri 42,2 stupňa, čím zredukujú hmotnosť o 95 percent, kôru zabalia do vreciek, prevezú na miesto určenia, tam ju opäť zvlhčia a skandizujú. To zlacňuje celý zdĺhavý proces výroby presladenej kôry.

SkryťVypnúť reklamu

Využitie

V Paname sa šťava a olej používajú ako liek pri otravách. V západnej Afrike je známy citrón len ako liečivo. Obsahuje kyselinu askorbovú a kyselinu citrónovú. Tie pomáhajú priočiste obličiek a pečene a na hojenie rán. Citrón pomáha na zažívanie, pôsobí proti tvorbe krvných zrazenín, podporuje činnosť žlče a pôsobí aj proti črevným parazitom. Šťava pomáha znižovať horúčku, upokojí zapálené hrdlo.

V západnej Afrike je známy citrón len ako liečivo.

Recepty

Jablkový koláč

  • 100 g polohrubej múky
  • 50 g maizeny
  • štipka soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 70 g masla

Náplň:

  • 500 g kyslých jabĺk
  • 1 citrón
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 50 g práškového cukru
  • 2 vajcia

forma na pečenie

Na doske zmiešame múku, maizenu, soľ, prášok do pečiva, vajce, maslo a vypracujeme hladké cesto. Cesto rozvaľkáme a vložíme do okrúhlej nádoby na pečenie s priemerom 21 cm. Jabĺčka očistíme, vykrojíme jadrovník, pokrájame na plátky s hrúbkou 0,5 cm a potrieme ich citrónovou šťavou. Na cesto ich poukladáme podobne, ako sú uložené škridly na streche. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 st. C a pečieme asi 30 - 35 minút. Potom rozšľaháme smotanu s vajíčkami a cukrom, vylejeme ju na koláč a dáme piecť ešte na 20 - 25 minút. Vychladený koláč posypeme cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Pečené kuracie stehná

  • 4 kuracie stehná
  • 1,5 kg zemiakov
  • mrkva
  • olej
  • cesnak
  • soľ
  • čierne korenie
  • vegeta
  • tymian
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 PL horčice
  • citrónová šťava
  • jablká
  • syr
  • grilovacie korenie
  • 2 - 3 menšie cibule

Zemiaky nakrájame na kolieska, podobne aj mrkvu, pridáme olej, primiešame pretlačený cesnak, posolíme, okoreníme, pridáme 1 PL horčice, citrónovú šťavu, cibuľu a necháme hodinu odležať. Medzitým kuracie stehná posypeme solčankou a zmesou grilovacieho korenia. Po hodine dáme zemiakovú zmes na plech, posypeme tymianom, na ňu poukladáme stehná a dáme piecť. Asi v polovici pečenia obložíme stehná jablkami a posypeme nastrúhaným syrom.

Orechové mesiačiky

  • 300 g masla
  • 140 g práškového cukru
  • 130 g mletých vlašských orechov
  • 420 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • citrónová kôra

Suroviny vymiesime do cesta. Cesto rozvaľkáme a z neho vykrajujeme mesiačiky, tie ukladáme na vymastený plech a pečieme. Upečené mesiačiky obaľujeme v práškovom cukre zamiešanom s vanilkovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Tabbouleh

(Stredozemský šalát, Libanon)

  • 210 g kus-kusu
  • 1 hrsť koriandovej vňate
  • 1 hrsť petržlenovej vňate
  • 2 hrste mäty
  • 3 citróny – šťava
  • 4 mladé cibuľky
  • 120 ml olivového oleja
  • 120 g čiernych olív
  • arabský (nekvasený) chlieb alebo bageta
  • tzatziky (jogurt s nastrúhanou uhorkou a pretlačeným strúčikom cesnaku, soľ)
  • 500 g paradajok
  • soľ
  • čierne korenie

Pripravte kus-kus podľa návodu. Nahrubo nasekajte petržlenovú a koriandrovú a mätovú vňať. Nakrájajte paradajky na malé kúsky, cibuľku na tenké kolieska. Olivy rozpolte. Všetko zmiešajte vo veľkej mise, dobre osoľte a okoreňte čerstvo pomletým korením. Nechajte vychladnúť v chladničke 2 hodiny, aby sa chute spojili. Podávajte s arabským chlebom a tzatzikmi.

Polievka Tom Kha Gai

SkryťVypnúť reklamu

(Thajsko)

  • 2 šálky kokosového mlieka
  • 5 cm čerstvého zázvoru (najlepšie thajského kha)
  • 2 šálky slepačieho vývaru
  • 700 g kuracích pŕs, pokrájaných na tenké pásiky
  • 200 g šampiňónov
  • 1 - 2 ČL červených čili papričiek
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 1 ČL jemného trstinového cukru
  • 1 šálky čerstvých listov koriandra
  • 6 stebiel citrónovej trávy
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 6 ks kaffir limetových listov

Ošúpeme a nakrájame zázvor na tenké pásiky. Zmiešame ho s trávou, listami, mliekom a vývarom v stredne veľkom hrnci. Privedieme do varu a necháme vrieť odokryté na slabom ohni 10 minút, občas zamiešame. Pridáme kuracie prsia, šampiňóny, čili, necháme vrieť dalších 8 minút a potom pridáme rybaciu omáčku a trstinový cukor a zamiešame. Nakoniec primiešame limetovú šťavu a ozdobíme koriandrovými lístkami.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 335
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 873
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 191
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 541
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 497
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 723
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu