Kapustu zberáme čo najneskôr

To, že cenná nutritívna hodnota kapustových zelenín sa uchováva dobre i počas skladovania alebo prezimovania, je pozoruhodné. Pri posudzovaní kvality sa pri všetkých druhoch zeleniny hodnotí celkový vzhľad, pevnosť, tvar, charakteristická farba pre odrodu

.

Hlávkovú kapustu poznáme bielu a červenú. Obidve sú málo náchylné na vädnutie. Kapusta sa zaraďuje do dvoch akostných tried. Do prvej triedy patria plodiny dobrej kvality, ktoré majú charakteristické znaky odrody, pevnosť hlávky musí zodpovedať odrode.

Skorá kapusta musí byť starostlivo očistená. Prípustných je niekoľko vrchných ochranných listov, malé praskliny na vrchných listoch, malé otlačenia a poškodenia spôsobené pri odstraňovaní vrchných listov, ak neovplyvňujú celkovú kvalitu. Druhá trieda zodpovedá hlávkam, na ktorých sú prípustné praskliny na vrchných listoch, väčší počet chýbajúcich listov, mierne otlačenia a menšia pevnosť hlávok. Najmenšia hmotnosť hlávky má byť 300 gramov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Aby bola kapusta kvalitná a dlho skladovateľná, zberá sa čo najneskôr, za suchého a chladného počasia. Zavlažuje sa najneskoršie mesiac pred zberom. Hlávky musia byť dobre vyzreté, pevné a suché, nesmú byť však namrznuté.

Predčasne zberaná kapusta rýchlejšie vädne a je menej trváca. Oneskorene zberaná je zase náchylná na praskanie hlávok. Hlávky sa zberajú s troma obalovými listami, ostatné sa odlamujú. Uprednostňuje sa ručný zber.

Optimálna hmotnosť hlávok na skladovanie je 2 až 2,5 kilogramu. Pred vlastným uskladnením sa odporúča nechať ich v chladnej, intenzívne vetranej miestnosti, pričom vonkajšie listy oschnú a lepšie chránia hlávky pred hnilobou. Hlúby vytvoria na reznej ploche ochrannú korkovú vrstvu



Autor: Magdaléna Valšíková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 910
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 864
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu