.
Hlávkovú kapustu poznáme bielu a červenú. Obidve sú málo náchylné na vädnutie. Kapusta sa zaraďuje do dvoch akostných tried. Do prvej triedy patria plodiny dobrej kvality, ktoré majú charakteristické znaky odrody, pevnosť hlávky musí zodpovedať odrode.
Skorá kapusta musí byť starostlivo očistená. Prípustných je niekoľko vrchných ochranných listov, malé praskliny na vrchných listoch, malé otlačenia a poškodenia spôsobené pri odstraňovaní vrchných listov, ak neovplyvňujú celkovú kvalitu. Druhá trieda zodpovedá hlávkam, na ktorých sú prípustné praskliny na vrchných listoch, väčší počet chýbajúcich listov, mierne otlačenia a menšia pevnosť hlávok. Najmenšia hmotnosť hlávky má byť 300 gramov.
Aby bola kapusta kvalitná a dlho skladovateľná, zberá sa čo najneskôr, za suchého a chladného počasia. Zavlažuje sa najneskoršie mesiac pred zberom. Hlávky musia byť dobre vyzreté, pevné a suché, nesmú byť však namrznuté.
Predčasne zberaná kapusta rýchlejšie vädne a je menej trváca. Oneskorene zberaná je zase náchylná na praskanie hlávok. Hlávky sa zberajú s troma obalovými listami, ostatné sa odlamujú. Uprednostňuje sa ručný zber.
Optimálna hmotnosť hlávok na skladovanie je 2 až 2,5 kilogramu. Pred vlastným uskladnením sa odporúča nechať ich v chladnej, intenzívne vetranej miestnosti, pričom vonkajšie listy oschnú a lepšie chránia hlávky pred hnilobou. Hlúby vytvoria na reznej ploche ochrannú korkovú vrstvu
Autor: Magdaléna Valšíková