Rozmarín má vynikajúce účinky na trávenie. Zvyšuje vylučovanie moču. Zlepšuje pamäť, pomáha pri dlhodobom strese a chronických ochore- niach. Rozmarínový olej pôsobí ako repelent proti hmyzu a tiež zmierňuje bolesti hlavy. Rozmarínová silica sa uplatňuje pri výrobe voňaviek, likérov, mydiel, mastí a pomád. Rozmarín vo vrecúšku vložený medzi bielizeň odpudzuje mole, a chráni odev pred vlhnutím a plesňami.
Výťažok z rozmarínu pomáha pri odstraňovaní dymu z cigariet a tiež odpudzuje muchy. V kuchyni sa využíva pri úprave rôznych druhov mäsa, najmä diviny.
Rozmarín lekársky je vždyzelený, 10 až 50 centimetrov vysoký ker. Listy má čiarkovité, kožovité, na líci tmavozelené, na rube belavo až sivoplstnaté. Kvety sú bledofialové až biele. Pestuje sa na teplých, slnečných, chránených stanovištiach. Pôda má byť priepustná, vápenatá a humózna.
Rozmarín je veľmi citlivý na mráz. Zimovať má preto v mierne teplej a vzdušnej miestnosti.
Semená sa vysievajú skoro na jar. Klíčenie trvá 1 až 2 týždne. Výhodnejšie je rozmnožovanie odrezkami, ktoré sa vysádzajú neskôr na jar alebo v lete na vopred pripravenú hriadku. Zberajú sa listy, prípadne zelené, nezdrevnatené výhonky, počas celého roka
Autor: Ján Červenka