Vábivá vôňa domácej kuracej polievky

Marcel Nemec, herec

(Zdroj: archív M.N.)

Víkend, to je sobota a nedeľa. Nedeľa, to je kuracia polievka. Môj víkend, to je domáca kuracia polievka, ktorú mám tak rád. Je to liek. Tak teda, dovoľte mi, aby som vám moju kuraciu polievku predstavil.

Dôležitý je správny výber hrnca. Určite to nepodceňujte, lebo hrniec, kde sa polievočka varí, musí mať správny tvar, farbu a obsah. Bude to znieť neuveriteľne, ale iba v tom jednom hrnci, ktorý som starostlivo vyberal, chutí polievka vynikajúco. Naozaj, už sa mi to viackrát potvrdilo. Použil som iný hrniec a polievka nebola „best of“. Ten môj hrniec je tmavo hnedý, nižší, tak pekne guľatučký, dvojlitrový.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najskôr ingrediencie: kuracie krídelká, mrkva, petržlen, kaleráb, zeler, pár kelových listov, pätnásť malých šampiňónov, cibuľa, voda, vegeta, vitana, zelené korenie, nové korenie a bujón. Nedeľa ráno. Budím sa dosť skoro, asi o siedmej. To preto, lebo som hladný. Napapám sa a príprava polievočky sa môže začať. Z mrazničky vyberiem krídelká. Kupujem rodinné balenie, čo mi stačí na tri polievky. Do prázdneho hrnca vložím umyté krídelká, očistenú celú mrkvu, ideálne dve väčšie, petržlen, kaleráb, ktorý nedávam do hrnca nikdy celý. Nie preto, že by som tento druh zeleniny nemal rád, práve naopak. Neviem pri bielení kalerábu odolať a vždy polovicu zjem. Pridám kelové listy, zeler, šampiňóny, celú neošúpanú cibuľu. To všetko zalejem až po okraj studenou vodou. Na variči zapálim ten najmenší horák s čo najmenšou intenzitou. Hrniec s naloženým obsahom zľahka položím na varič. No a nasledujú koreniny. Začínam vegetou, potom vitana, niekoľko bobuliek nového korenia a pár zrniečok zeleného korenia, nakoniec jednu kocku bujónu. Všetko od oka. Podľa pocitu. Je zaujímavé, že ešte sa mi polievku nepodarilo presoliť. Hrniec prikryjem pokrievkou. Nie úplne, tak na dve tretiny. A začína sa pomalý trojhodinový proces varenia. Je dôležité, aby sa polievočka varila na čo najslabšom ohni, pekne pomaly, aby sa všetky chute mohli pozoznamovať, skamarátiť a zamilovať.

SkryťVypnúť reklamu

Asi tak po pol hodine varenia je potrebné polievočku premiešať a nechať ďalej bez ďalších zásahov. To mi však spôsobuje menšie problémiky, pretože sa neviem dočkať, a tá vôňa je tak nekonečne vábivá... hovorím tomu, že testujem kvalitu.... naberiem si dve malé naberačky do misky a testujem... raz som testoval tak dôkladne, že sa polievočka nestihla dovariť.

V prípade, že v testovaní nie som taký dôsledný, po troch hodinách je polievočka pripravená na papanie. Porcia obsahuje mrkvu, pár kelových listov, dva-tri šampiňónky, krídelko a vývar. Zásadne bez rezancov! Rezance kazia chuť. Občas si dám na dno misky surové vajíčkové žĺtko, ktoré zalejem horúcim vývarom a zlupnem ho nakoniec ako čerešničku na tortičke.

Je nedeľa a práve som dovaril domácu kuraciu polievku, keďže som písal tento článok, moje dnešné testovanie nebolo dosť dôsledné, môžem sa tešiť na neopakovateľný gurmánsky zážitok.

SkryťVypnúť reklamu

Tak, a to je môj víkendový relax. Dobrá domáca kuracia polievka. Keby ste si náhodou chceli vyskúšať ten môj recept, tak, prosím, nezabudnite na ešte jednu podstatnú ingredienciu. Lásku.

Dobrú chuť.

Autor: zš

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 388
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu