Tekvice majú magickú silu

Tekvicová sezóna je v plnom prúde. Táto obľúbená zelenina predstavuje nielen chutnú potravinu, ale aj efektnú dekoráciu, liek i plodinu s „magickou silou“.

Tekvica patrí do zeleninovej rodiny spolu s uhorkami, a jej poddruhom sú dobre známe cukety, patizóny či rôzne okrasné tekvice. Darí sa jej na slnečných miestach s dostatkom vlahy a živín, pričom niektoré odrody môžu dorásť až do gigantických rozmerov. Tá najväčšia, ktorá bola vypestovaná v tomto roku, narástla v Kanade a vážila až 697 kilogramov.

Podľa Alžbety Béderovej, vedúcej poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave, jedenie tekvice posilňuje imunitný systém. „Z organizmu pomáha vylučovať rôzne toxíny a tuky. Konzumáciu tekvice odporúčame hlavne ľuďom trpiacim nadváhou a tým, ktorí majú problémy s obličkami. Účinnými látkami tekvice sú voda a vláknina, ktoré slúžia na zlepšenie trávenia,“ hovorí Alžbeta Béderová. Ľudia, ktorí teda chcú schudnúť, môžu bez váhania siahnuť práve po tejto zelenine. Má totiž nízku nutričnú hodnotu, a preto je vhodná pri redukčných diétach. Obsahuje celú paletu vitamínov, fruktózu i minerály.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie na semienka

Najväčšia koncentrovaná výmera s tekvicou olejnou bezšupkovou na Slovensku sa nachádza vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) Kolíňany v okrese Nitra, kde ju pestujú na 91 hektároch.

Tekvice sa zberajú pomocou technologických linkiek so špeciálnym zameraním. Zelenina sa najprv nariadkuje. Kombajn s napichovacím mechanizmom potom plodinu naberie na dopravník a odtiaľ na mlátiaci bubon, odkiaľ oddelené semená putujú do zásobníka a „ovocná dužina“ z tekvíc padá späť na pole. Zo zásobníka sa semená zberajú do kontajnerov, perú sa a sušia na roštoch, pričom za jeden deň vysušia tri až štyri tony jadier.

Ak jeden deň zberajú, na nasledujúce ráno už musia byť jadierka suché a uskladnené v papierových vreciach.

SkryťVypnúť reklamu

Halloween po slovensky

V predvečer Sviatku všetkých svätých sa už aj na Slovensku objavujú v uliciach miest ľudia v strašidelných kostýmoch. Tradícia, ktorú poznáme pod menom Halloween, bola pôvodne sviatkom na uctenie si zosnulých, poďakovanie za dobrú úrodu a privítanie zimy.

Podľa niektorých historikov je pôvod Halloweenu v predkresťanských keltských zvykoch. Jeho dnešná podoba je výsledkom zmien, ktoré do osláv priniesli ďalšie generácie z Britských ostrovov, hlavne do Spojených štátov amerických a Kanady. Dnes sa teší obľube najmä medzi deťmi, ktoré sa rady obliekajú do masiek a chodia strašiť od domu k domu. Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané dyne, vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, čierne mačky, metly, oheň, príšery či kostlivci. Ľudia si ozdobujú domy, vyrábajú dyňové svietniky a pečú koláče.

SkryťVypnúť reklamu

Ak teda máte doma tekvicu a nemáte chuť ju zjesť, použite ju ako nápaditú dekoráciu alebo si z nej vyrobte lampáš. Zabudnite na smutný, chladný október a vyčarujte si pocit pohody s horúcim punčom, koláčikmi a s tekvicovými strašidlami.

Autor: Patrícia Dolešová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 568
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 285
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 709
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 076
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 273
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 919
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 850
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 412
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu