Tekvica patrí do zeleninovej rodiny spolu s uhorkami, a jej poddruhom sú dobre známe cukety, patizóny či rôzne okrasné tekvice. Darí sa jej na slnečných miestach s dostatkom vlahy a živín, pričom niektoré odrody môžu dorásť až do gigantických rozmerov. Tá najväčšia, ktorá bola vypestovaná v tomto roku, narástla v Kanade a vážila až 697 kilogramov.
Podľa Alžbety Béderovej, vedúcej poradne zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave, jedenie tekvice posilňuje imunitný systém. „Z organizmu pomáha vylučovať rôzne toxíny a tuky. Konzumáciu tekvice odporúčame hlavne ľuďom trpiacim nadváhou a tým, ktorí majú problémy s obličkami. Účinnými látkami tekvice sú voda a vláknina, ktoré slúžia na zlepšenie trávenia,“ hovorí Alžbeta Béderová. Ľudia, ktorí teda chcú schudnúť, môžu bez váhania siahnuť práve po tejto zelenine. Má totiž nízku nutričnú hodnotu, a preto je vhodná pri redukčných diétach. Obsahuje celú paletu vitamínov, fruktózu i minerály.
Pestovanie na semienka
Najväčšia koncentrovaná výmera s tekvicou olejnou bezšupkovou na Slovensku sa nachádza vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) Kolíňany v okrese Nitra, kde ju pestujú na 91 hektároch.
Tekvice sa zberajú pomocou technologických linkiek so špeciálnym zameraním. Zelenina sa najprv nariadkuje. Kombajn s napichovacím mechanizmom potom plodinu naberie na dopravník a odtiaľ na mlátiaci bubon, odkiaľ oddelené semená putujú do zásobníka a „ovocná dužina“ z tekvíc padá späť na pole. Zo zásobníka sa semená zberajú do kontajnerov, perú sa a sušia na roštoch, pričom za jeden deň vysušia tri až štyri tony jadier.
Ak jeden deň zberajú, na nasledujúce ráno už musia byť jadierka suché a uskladnené v papierových vreciach.
Halloween po slovensky
V predvečer Sviatku všetkých svätých sa už aj na Slovensku objavujú v uliciach miest ľudia v strašidelných kostýmoch. Tradícia, ktorú poznáme pod menom Halloween, bola pôvodne sviatkom na uctenie si zosnulých, poďakovanie za dobrú úrodu a privítanie zimy.
Podľa niektorých historikov je pôvod Halloweenu v predkresťanských keltských zvykoch. Jeho dnešná podoba je výsledkom zmien, ktoré do osláv priniesli ďalšie generácie z Britských ostrovov, hlavne do Spojených štátov amerických a Kanady. Dnes sa teší obľube najmä medzi deťmi, ktoré sa rady obliekajú do masiek a chodia strašiť od domu k domu. Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané dyne, vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, čierne mačky, metly, oheň, príšery či kostlivci. Ľudia si ozdobujú domy, vyrábajú dyňové svietniky a pečú koláče.
Ak teda máte doma tekvicu a nemáte chuť ju zjesť, použite ju ako nápaditú dekoráciu alebo si z nej vyrobte lampáš. Zabudnite na smutný, chladný október a vyčarujte si pocit pohody s horúcim punčom, koláčikmi a s tekvicovými strašidlami.
Autor: Patrícia Dolešová