procesy v ľudskom tele alebo iným spôsobom chránia zdravie človeka. Tieto rôznorodé špecifické látky súhrnne nazývame bioaktívne zložky.
Súbor mnohých látok so silnými antimikrobiálnymi účinkami, ktoré priaznivo ovplyvňujú ústnu a črevnú mikroflóru, nazývame fytoncídy. V čistom stave sú vysoko účinné, niektoré aj po zriedení.
Medzi takéto látky patrí horčicová silica v horčici a v chrene, alicín a garlicín v cibuli a cesnaku, rafanín v reďkvi a reďkovke. Tomanín rajčiakov má aj protialergický a protizápalový účinok. Podobné látky sa nachádzajú tiež v kapuste, keli hlávkovom, kučeravom, brokolici, paprike a v iných zeleninách.
Niektoré zložky zelenín sa využívajú pri liečení niektorých chorôb. Petržlen, paštrnák, zeler, mrkva, špargľa, tekvica majú močopudné účinky. Proti zápche sa využívajú mrkva a cibuľa, krvný tlak znižujú rajčiaky a súčasne pôsobí proti hemoroidom. Na reguláciu tráviacej sústavy vplýva cvikla, kapusta, mrkva, kaleráb, chren a reďkev. Proti zápalom je dobrá šťava z cesnaku, cibule a chrenu. Cesnak sa odporúča aj proti kôrnateniu ciev, vysokému tlaku krvi, pri poruchách trávenia a vylučovania žlče.
Kapusta, karfiol, brokolica a paprika napomáhajú zneškodňovať splodiny z mäsitých jedál. Tekvicové semená majú liečivé účinky pri ochorení prostaty. Proti črevným parazitom sa tiež odporúčajú tekvicové semená a cesnak. Proti reumatizmu sú účinné sírne zlúčeniny hlúbovín. Horké látky šalátov, čakanky a uhoriek sú vhodné pri liečení nádorov. Paprika, rajčiaky a hlavne hlúboviny majú protivredové účinky.
Mnohé látky pôsobia priaznivo na zdravie človeka spolu v komplexe. Potrebné je preto konzumovať všetky druhy zeleniny a čo najviac v surovom stave. Zelenina zabezpečuje odolnosť proti chorobám, pomáha zachovať štíhlu postavu, zdravý chrup, ako aj duševnú a telesnú sviežosť.
Autor: Magdaléna Valšíková