Rebarbora nie je náročná na klimatické podmienky. Znesie slnečné aj mierne zatienené stanovište. Ideálnym smiestom sú hlboké, hlinité, živinami zásobené pôdy s mierne zásaditou pôdnou reakciou. V ľahších pôdach je úroda skoršia. Rastlina skôr pučí a listy je možné skoršie zozberať. V záhradkách sa množí najmä delením trsov v októbri.
Postup a príprava
Trsy sa najlepšie delia rozrezaním ostrým nožom. Oddelené časti by mali mať najmenej jeden vegetačný vrchol a zaschnuté miesto rezu. Po rozdelení ich ponecháme v pivnici vo vlhkom piesku. Jarná výsadba sa uskutočňuje skoro – už v marci až apríli. Pre zdravý vývin rastlín je potrebný spon 100 x 100 centimetrov. Počas vegetácie je dôležitá pravidelná závlaha. Rebarbora však neznáša zamokrenú pôdu. Potrebné je aj kyprenie pôdy a odburiňovanie záhonu. Pre kvalitnejšiu úrodu listových stopiek sa kvetné stonky odstraňujú.
Zberajú sa listové stopky od mája, keď sú dlhé 40 až 50 centimetrov. Najvhodnejší zber je vylamovaním celých listov. Menej vhodné je ich rezanie. Zvyšky stopiek po odrezaní môžu začať na rastline hniť a tým poškodia koreň. Listové stopky sa zberajú v dvojtýždňových intervaloch. Nesmie sa však zozberať viac ako tretina stopiek, aby sa rastlina mohla ďalej vyvíjať. Na jeseň po ukončení zberu sa rebarbora prikrýva čečinou.
Charakter rastliny
Je viacročnou – trvácou zeleninou. Na jednom stanovišti sa pestuje 8 až 10 rokov. Koreň má dlhý, riedko rozvetvený a dužinatý. Tesne pod povrchom pôdy vytvára zhrubnutú skrátenú stonku, tzv. hlavu. Koreň môže dorásť až do hĺbky dvoch metrov.
Po niekoľkých rokoch korene postupne v pôde odumierajú. S nástupom jari rašia najprv listy. Začiatkom leta sa vytvára asi 2 metre vysoké súkvetie s belavými až žltkastými kvietkami. Listy rebarbory sú veľké, opačne srdcovitého tvaru. Majú výrazne dlaňovitú žilnatinu. Sú usporiadané v prízemnej ružici. Môžu dosahovať dĺžku až 40 centimetrov s primeranou šírkou čepele.
Konzumnou časťou rebarbory sú listové stopky. Časť stopky používaná na konzumáciu má dĺžku 40 až 50 centimetrov. Je sfarbená na zeleno, žlto, červeno až červeno-fialovo. Odrody s červenými stopkami sú kvalitnejšie a výkonnejšie.
Zloženie
Stopky obsahujú vysoké množstvo vody. Z minerálnych látok sa v nich nachádza najviac draslík. Potom sú to fosfor, vápnik a horčík. Najviac obsahuje vitamínu C - kyseliny askorbovej. Z ďalších vitamínov obsahuje v malých množstvách aj vitamín E - tokoferol, PP - niacín, A - ako karotén, vitamíny skupiny B a kyselinu pantoténovú.
Príjemnú chuť rebarborových stopiek spôsobuje obsah kyseliny jablčnej a citrónovej. Podporujú imunitný systém a tým obranyschopnosť organizmu. Obsahuje tiež vysoké množstvo kyseliny šťaveľovej - oxalovej, ktorá odoberá organizmu vápnik. Je preto vhodné, ak sa väčšie množstvo rebarborových stopiek konzumuje spolu s pohárom mlieka. Šťavnaté stopky sa môžu využiť na prípravu chutných koláčov. Pokrájané stopky sa zavárajú ako kompót. Pripravujú sa z nich aj marmelády, džemy, rôsoly.
Autor: Ján Červenka