Vápnenie v záhrade

I keď má vápnenie v našich podmienkach tradíciu, pri zelenine je potrebné zdôrazniť niekoľko skutočností. Ide o záležitosť, ktorá a v nadchádzajúcom období stane predmetom snaženia značnej časti záhradkárov.

Pri deficite vápnika jablká predčasne dozrievajú.Pri deficite vápnika jablká predčasne dozrievajú. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ ČTK)

Prvoradou úlohou vápnenia je neutralizovať nepriaznivú pôdnu kyslosť, a tým odstrániť jednu zo závažných príčin pôdnej únavy.

Vápnik popri pôdnej kyslosti významne pôsobí na utváranie a udržanie celého radu priaznivých vlastností pôd, až sa právom považuje za akýsi "všeliek", ničí zárodky rôznych plesní a húb, urýchľovaním rozpúšťania a uvoľňovania aktivuje ostatné živiny v pôdnom prostredí.

S ohľadom na veľký a všeobecne známy význam vápnika pre pôdu sa však často pozabúda na jeho úlohu ako rastlinnej živiny. Keďže v posledných rokoch čoraz viac pozorujeme poruchy výživy rastlín pre nedostatok vápnika, považujeme za potrebné upriamiť pozornosť práve týmto smerom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Deficit v jablkách

Vápnik sa na rozdiel od ostatných živín ukladá v rastline natrvalo. Svoju úlohu zohráva najmä pri tvorbe drevnatých pletív a koreňov. Obzvlášť náročnými na vápnik sú teda kôstkoviny (tvorba kôstok). Pri jeho nedostatku opadávajú malé plody či oplodnené kvety.

Stretávame sa aj s javom, keď sa kôstky vôbec nevytvoria, a ak, tak iba veľmi slabé, ktoré prasknú a plody následne zhnijú. Nedostatok vápnika vyvoláva vážne fyziologické poruchy aj pri dozrievaní a skladovaní jabĺk. Charakteristické je to, že pletivá plodov strácajú pevnosť a celistvosť, predčasne dozrievajú, múčnatejú a často pukajú, až sa úplne rozpadnú.

Zriedkavá nie je ani zmena farby dužiny, hnednutie, ktoré následne sprevádzajú hniloby. Najčastejší je výskyt fyziologickej škvrnitosti jabĺk, označovaný tiež ako pehovitosť či hnedá škvrnitosť (drobné, mierne vpadnuté zahnednuté škvrny).

SkryťVypnúť reklamu

Podľa stupňa nedostatku vápnika sa príznaky môžu objavovať už v sadoch koncom vegetácie (ide o silný nedostatok), prípadne neskôr až pri skladovaní. V každom prípade je výrazne znížená kvalita plodov. Podstatne vyšší výskyt je pritom pri veľkých plodoch ako pri stredných a malých.

Postihnuté rajčiaky

K závažnejším fyziologickým poruchám spôsobeným nedostatkom vápnika patrí aj zasýchanie a hniloba plodov rajčiaka. V mieste kvetu je narušené pletivo, ktoré postupne odumiera a vytvára sa súvislá hnedá škvrna. Napriek tomu, že pletivo nekrotizuje iba na povrchovej časti, plod je znehodnotený celý. Ak choroba prebieha v suchých podmienkach, plod zasychá, ak vo vlhkejších, plod následne podlieha hnilobám.

Pri miernom nedostatku vápnika sú príznaky badateľné iba na prvých plodoch, neskoršie vyvinuté plody už nemusia byť poškodené. Podobne ako pri jablkách je hlavnou príčinou nedostatok vápnika, ktorý je pomerne často vyvolaný nadbytkom draslíka. Ochorenie sa často vyskytuje aj pri pestovaní rajčiakov v rašelinných substrátoch, kde pomer medzi draslíkom a vápnikom nebol upravený. V poľných podmienkach sa ochorenie zväčša objavuje za priaznivých podmienok príjmu draslíka, to je vo vlhku a teple.

SkryťVypnúť reklamu

Aplikácia po celý rok

Nedostatkom vápnika trpia porasty založené na kyslých, často zamokrených a málo prevzdušnených pôdach. Takéto pôdy treba vápniť, prípadne aj odvodniť a prevzdušniť. Pri vápnení je potrebné hladinu vápnika udržať tak, aby pH pôdy bolo v rozmedzí 6,5 až 7,5. S cieľom vápnenia možno použiť rôznu hmotu obsahujúcu vápnik, a to v dávkach adekvátnych 20 až 25 kilogramov haseného vápna na ár pri zelenine.

Tento orientačný údaj si treba však spresniť na základe laboratórnych rozborov pôdy. Na potrebu úpravy pôdnej kyslosti vápnením v našich podmienkach upozorňuje pestovateľov zeleniny hojný výskyt štiavov, ostríc a najmä prasličky.

Vápniť sa môže v zásade po celý rok, pričom za najvhodnejší je považovaný jesenný termín. Aplikovaný vápnik však nesmie prísť do styku s organickými, dusíkatými, fosforečnými ani kombinovanými priemyselnými hnojivami. Vápno a ostatné živiny, hlavne fosfor, sa vytvorením rôznych spoločných väzieb vzájomne znehodnocujú.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Štefan Tóth

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 314
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 713
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu