BRATISLAVA. Chlieb a jedlý olej v lete zdraželi. Potvrdzujú to štatistické údaje, na príčiny sa pýtajú v reakciách na texty aj čitatelia. Za jedlý olej, ktorý stál pred letom okolo 50 korún (1,66 eura), zaplatila čitateľka z Humenného v auguste o desať korún viac. Cena kilového chleba, ktorý predtým stál 27,90 koruny (0,93 eura), sa podľa nej v lete zvýšila na 35,90 koruny (1,19 eura).
Medzimesačné zvýšenie cien chleba a pekárenských výrobkov, oleja a tukov potvrdzujú aj oficiálne údaje Štatistického úradu. No hovoria o miernejšom raste. Ceny chleba sa v auguste štatisticky v porovnaní s júlom zvýšili o 0,8 percenta, oleje a tuky šli hore o 0,6 percenta. Ich ceny sa medzimesačne zvýšili aj v júli. Chlieb a obilniny zdraželi o 0,9 percenta a oleje a tuky o 0,2 percenta.
Ako to vidia obchodníci
Šéf spotrebného družstva COOP Jednota Adrián Ďurček potvrdil, že chlieb aj olej v lete zdraželi. Ceny podľa neho dvihli výrobcovia. Chlieb a pekárenské výrobky v júli zdraželi o desať percent. Ceny oleja začiatkom augusta stúpli podľa Ďurčeka o desať až dvanásť percent. „Myslím si, že dodávatelia sa zľakli kontroly a využili obdobie pred dvojitým zobrazovaním a s tým spojené kontroly na zvýšenie cien,“ povedal Ďurček.
Pripúšťa to aj analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana. „Ceny predajcov ovplyvňuje množstvo faktorov, ale je možné, že časť zdražovania potravín zaznamenanú pred zavedením povinnosti dvojitého oceňovania, mohla vyvolať negatívna kampaň vlády pripravenej trestať obchodníkov za zvyšovanie cien,“ povedal Ďurana.
Hovorca Kauflandu Martin Gärtner povedal, že za rastom cien treba vidieť najmä rast cien komodít.
„V Kauflande sa zdražovanie nepremietlo v plnom rozsahu, ceny niektorých výrobkov stále držíme na rovnakej úrovni,“ povedal Gärtner. O ktoré ide, neuviedol.
Ostatní oslovení obchodníci na otázky neodpovedali.
Vývoj na burzách sa otočil
Ceny pšenice a rovnako olejnín však od polovice marca na komoditných burzách klesajú. Nadol ich podľa makléra finančnej spoločnosti Colosseum Ivana Hudeca tlačí dobrá úroda a americký dolár, ktorý sa v posledných týždňoch voči euru posilňuje. Okrem toho špekulanti začali presúvať peniaze z komoditných trhov na akciové. „Veľká časť komoditného koša zaznamenáva výpredaj,“ povedal Hudec. Pšenica od začiatku roka tak zlacnela o 20 percent a repka olejná o necelé dve percentá.
Demeter Semančák z Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov tvrdí, že chlieb zdražel aj preto, lebo pekári pracujú ešte so starými zásobami múky, ktoré nakúpili za vyššie ceny. „Predpokladám, že ceny by už v ďalšom období nemali rásť, aj keď pekári pracujú na hranici rentability výroby,“ povedal.
Aj podľa Stanislava Nemca zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je otázne, ako sa dostatok úrody premietne do cien pekárenských výrobkov. Pekári majú podľa neho problém s nedostatkom pracovnej sily a trápia ich nízke zárobky. Priemerná mzda sa podľa Semančáka v tomto odvetví pohybuje okolo 15–tisíc korún.
Vlani boli vysoké aj ceny repky olejnej. Ak dôjde k ich poklesu, na maloobchodných cenách jedlého oleja sa to podľa Nemca prejavuje neskôr.
Mäso môže ísť ešte hore
Cena bravčového mäsa sa od začiatku roka na komoditných burzách zvýšila o 26 percent. Hovädzie zdraželo o deväť percent. Stúpajú aj spotrebiteľské ceny mäsa. V auguste aj v júli sa medzimesačne zvýšili o 0,3 percenta.
Rast cien mäsa, a to najmä v druhom polroku, sa podľa Nemca predpokladal. Tento trend by mal pokračovať.
Hovorca Penty, ktorá vlastní PM Zbrojníky a humenský Mecom, Marek Danko povedal, že ceny mäsa boli v minulosti u nás v porovnaní so západnou Európou výrazne poddimenzované. „Je preto prirodzené, že postupne rastú. Oveľa závažnejšie je to, že sa výrazne zvyšujú ceny vstupov, či už dodávky živých zvierat, pšenice a podobne,“ povedal Danko.
Cena pšenice však na burzách výrazne klesá. Na otázku, kedy sa lacnejšie krmivo môže prejaviť v zastavení rastu cien mäsa, prípadne jeho poklese, Eva Tomášová zo Slovenského zväzu spracovateľov mäsa odpovedala, že najskôr o šesť mesiacov - teda v januári alebo vo februári.
Autor: Marianna Onuferová © SME