l 100 g sladkých mandlí
l 5 ks horkých mandlí
l 100 g jemného ovocného cukru (alebo práškového)
l niekoľko kvapiek ružovej vody
Mandle sparíme vo vode a necháme chvíľu namočené, asi 7 - 10 minút, aby zmäkli a šupka išla ľahko stiahnuť. Po stiahnutí šupky ich hneď pomelieme v mlynčeku na mäso, aby nevychladli a nestvrdli. Potom pridáme cukor a opäť pomelieme. Pridáme pár kvapiek ružovej vody a ešte raz premiešame a pomelieme. Ak chceme mať farebné cesto, použijeme vývar z cvikly na červenú farbu, zo šafranu na žltú, špenát na zelenú atď. Potom masu vyformujeme na valec, ten zabalíme do fólie na potraviny a odložíme do chladničky.
Pečené jablká
a brusnice
s marcipánom
l 300 g jabĺk zbavených jadrovníka a pokrájaných na mesiačiky
l 50 g brusníc
l 50 g marcipánu
l 4 PL sirupu z agáve
l štipka škorice
l 2 PL mandľových lupeňov
Marcipán posekáme na malé kúsky. Do zapekacích misiek vložíme jablká s brusnicami, posypeme mandľovými lupeňmi, škoricou a prelejeme sirupom. Vložíme do predhriatej teplovzdušnej rúry a pečieme pri 170 °C asi 30 minút. Po upečení necháme asi 5 - 10 minút vychladnúť. Navrch môžeme podávať vyšľahaný sladký sneh z bielkov.
Paneletky
(katalánske zemiakovo-marcipánové pečivo)
Tieto koláčiky sa tradične podávajú na Všechsvätých v Katalánsku. Pri príprave môžeme časť cesta zmiešať s kakaom, a tak dostaneme inú príchuť a farbu, čo sa môže pekne vynímať na sviatočnom stole.
l 450 g menších zemiakov
l 1 šálka mandlí
l 1 šálka trstinového cukru
l 1 vaječné bielko
l 1 šálka posekaných mandlí
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Rúru predhrejeme na 180 °C. Mandle pomixujeme v mixéri najemno, pridáme cukor a spolu mixujeme do hladka. Môžeme aj pomlieť. Pridáme pomliaždené zemiaky a vypracujeme na hustú hmotu. Z tej potom trháme guľôčky veľké 2 - 3 cm a vyvaľkáme ich v mandliach, prípadne v píniových orieškoch. Koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne ich potrieme rozšľahaným vaječným bielkom.
Marcipánové slimáky
l 1/2 lístkového cesta
l 450 g marcipánu
l marhuľová marmeláda
l sekané pistácie
Vyvaľkáme lístkové cesto a tiež marcipán, ten však na doske poprášenej práškovým cukrom a s potravinovou fóliou na vrchnej strane. Rozvaľkaný marcipán preložíme namotaný na valček na cesto a opatrne natesno zvinieme. Potom krájame slimáky hrubé asi 2 cm, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pri 200 °C asi 15 minút. Potierame ich marmeládou a posypeme sekanými pistáciami.
FOTO |
FOTO |
FOTO |