recepty

Príprava domáceho marcipánu (nevarený)

FOTOFOTO

l 100 g sladkých mandlí

l 5 ks horkých mandlí

l 100 g jemného ovocného cukru (alebo práškového)

l niekoľko kvapiek ružovej vody

Mandle sparíme vo vode a necháme chvíľu namočené, asi 7 - 10 minút, aby zmäkli a šupka išla ľahko stiahnuť. Po stiahnutí šupky ich hneď pomelieme v mlynčeku na mäso, aby nevychladli a nestvrdli. Potom pridáme cukor a opäť pomelieme. Pridáme pár kvapiek ružovej vody a ešte raz premiešame a pomelieme. Ak chceme mať farebné cesto, použijeme vývar z cvikly na červenú farbu, zo šafranu na žltú, špenát na zelenú atď. Potom masu vyformujeme na valec, ten zabalíme do fólie na potraviny a odložíme do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pečené jablká

a brusnice

s marcipánom

l 300 g jabĺk zbavených jadrovníka a pokrájaných na mesiačiky

l 50 g brusníc

l 50 g marcipánu

l 4 PL sirupu z agáve

l štipka škorice

l 2 PL mandľových lupeňov

Marcipán posekáme na malé kúsky. Do zapekacích misiek vložíme jablká s brusnicami, posypeme mandľovými lupeňmi, škoricou a prelejeme sirupom. Vložíme do predhriatej teplovzdušnej rúry a pečieme pri 170 °C asi 30 minút. Po upečení necháme asi 5 - 10 minút vychladnúť. Navrch môžeme podávať vyšľahaný sladký sneh z bielkov.

Paneletky

(katalánske zemiakovo-marcipánové pečivo)

Tieto koláčiky sa tradične podávajú na Všechsvätých v Katalánsku. Pri príprave môžeme časť cesta zmiešať s kakaom, a tak dostaneme inú príchuť a farbu, čo sa môže pekne vynímať na sviatočnom stole.

SkryťVypnúť reklamu

l 450 g menších zemiakov

l 1 šálka mandlí

l 1 šálka trstinového cukru

l 1 vaječné bielko

l 1 šálka posekaných mandlí

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Rúru predhrejeme na 180 °C. Mandle pomixujeme v mixéri najemno, pridáme cukor a spolu mixujeme do hladka. Môžeme aj pomlieť. Pridáme pomliaždené zemiaky a vypracujeme na hustú hmotu. Z tej potom trháme guľôčky veľké 2 - 3 cm a vyvaľkáme ich v mandliach, prípadne v píniových orieškoch. Koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne ich potrieme rozšľahaným vaječným bielkom.

Marcipánové slimáky

l 1/2 lístkového cesta

l 450 g marcipánu

l marhuľová marmeláda

l sekané pistácie

Vyvaľkáme lístkové cesto a tiež marcipán, ten však na doske poprášenej práškovým cukrom a s potravinovou fóliou na vrchnej strane. Rozvaľkaný marcipán preložíme namotaný na valček na cesto a opatrne natesno zvinieme. Potom krájame slimáky hrubé asi 2 cm, ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pri 200 °C asi 15 minút. Potierame ich marmeládou a posypeme sekanými pistáciami.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO


FOTO


FOTO


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 581
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 302
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 113
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 332
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 918
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 400
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu